Ameeriklased nõuavad, et Pekingi olümpiamängude tähtsamate alade – ujumise, kergejõustiku, võimlemise ja korvpalli – finaalid toimuksid hommikul kell 9, sest nii jõuaks need USA teleritesse parimal saateajal. Euroopa vaadaku seega finaale öösel.

Kui Eesti televaataja tahab Pekingi olümpiamängude olulisi finaale vaadata, peab ta praeguse seisu järgi ärkama öösel kell 4. Ometi: kui Hiina pealinnas on õhtu, on Maarjamaal pärastlõuna. Milles küsimus?

USA maksab rohkem

Kui finaalid toimuksid tavapäraselt õhtusel ajal, oleks USA läänerannikul öö ja idarannikul varahommik ning ameeriklased ei saaks olümpiaheitlusi täiel määral nautida. Seega esitas ookeanitagune telekanal NBC Rahvusvahelisele Olümpiakomiteele ROKile nõudmise – toogu olulised finaalid varahommikule. Hetkeseisuga on ROK nõus, kuigi lõplikku otsust pole vastu võetud.

Ent sel juhul peavad ju eurooplased finaale öösel vaatama!?

No ja siis? NBC maksab ROKile suurimat raha, rohkem kui Euroopa telekompaniid, ja on isegi olümpiamängude suursponsor.

«Põhimõtted müüakse maha,» oli Suurbritannia telekompanii BBC pressiesindaja tige, andes intervjuud ajalehele The Times. «NBC maksab umbes 500 miljonit naelsterlingit (umbes 11 miljardit Eesti krooni) teleülekannete õiguste eest ja kardab, et öisel ajal jääb vaatajaid napiks ning reklaamitulud vähenevad.»

BBC pressiesindaja põhjendas, et hilisem videoülekanne publikut teleri ette ei too: «Olümpiamängudel tahab spordifänn nautida draamat, mis hargneb siin ja praegu. Kui jääb peale NBC, siis saavad otseülekannet jälgida ameeriklased, kuid mitte eurooplased, kes tahaksid enne tööpäeva end välja puhata.»

ETV sporditoimetuse peaprodutsent Marko Kaljuveer on NBC nõudmisega kursis. «Arutasime just seda Frankfurdis EBU (Euroopa Ringhäälingute Liit – toim) nõupidamisel. Euroopa telejaamad kavatsevad ameeriklaste vastu võidelda. Pekingis toimub kokkusaamine 16. augustil, seal üritab EBU oma seisukohti peale suruda. ETV loomulikult toetab Euroopat,» rääkis Kaljuveer.

Loe edasi SL Õhtulehest

SL Õhtuleht

Viimased artiklid

Scroll to top