Eestlaste jaoks saab laupäeva õhtupoolikust kergejõustiku EMi tipphetk – kettaheite finaalis tulevad ringi kaks eestlast ja mõlemad jahivad medalit. Eilse valikvõistluse läbisid nad erinevalt, Aleksander Tammert kulutas vaid ühe, Gerd Kanter kolm katset.

Vigastusest ja haigusest räsitud Tammert tegutses ökonoomsel reþiimil, heites kohe esimesel katsel sentimeeteri jagu üle valikvõistluse normi. Pakkis koti ja võis puhkama minna. 63.51 oli päeva viies tulemus.

«Plaan nägigi ette heita kohe esimesel katsel tehniliselt korralikult. Valiknormi tähistav joon oligi õigel kohal ja sain sektorist kiiresti jalga lasta,» rääkis Tammert.

Veel kaks päeva tagasi oli Ateena olümpialt pronksi võitnud ning mullu Helsingi MMil neljandaks tulnud Tammerti osalemine lahtine. Kubemelihase venitus ja külmetushaigus ei lubanud tiitlivõistluste vääriliselt harjutada.

Küüslaugukokteilid aitasid haigust murda

«Hommikul soojendusel venitades, andis kubemelihas tunda, võistlusheidete ajal õnneks mitte,» kirjeldas ta oma seisundit. «Haigust ma enam otseselt ei tundnud, ent millegipärast hakkasin kergelt higistama. Võimalik, et põdemise kõik tagajärjed või kõrvalnähud pole veel välja löönud.»

Kogenud kettamehe sõnul tervenes ta kiiresti tänu abikaasa hoolitsusele. «Naine tegi mulle pidevalt küüslaugukokteile, need aitasid haigust murda,» uskus Tammert.

Haigusest rohkem muretses ta kubemelihase venituse pärast. Olukorra tõsiduse hindamiseks pidas ta nõu doktor Mihkel Mardanaga ning telefonitsi ka USAs asuva treeneri Dave Wollmaniga.

«Wollman ütles, et ma liigselt ei riskiks ning sama meelt olin ka ise. Oht rikkuda hooaja lõpp või isegi terve järgmine aasta, oli päris suur,» rääkis Tammert otsuse kaalukusest.

Tammert jõudis Göteborgi alles üleeile hilisõhtul ning tundis valikvõistlusel end pisut unisena. «Pidin mõtlema, kuidas jõuan hommikul akrediteeringu vormistada,» selgitas ta.

EMi eelsel kahel viimasel võistlusel üle 69 meetri heitnud Kanter raius eile esimese katse 56 meetri kanti ja astus üle. Ärevust tekitas ka teine üritus, mis küündis 61.49ni, alles kolmandal katsel lendas ketas harjumuspärasesse kaugusesse – 66.71, oli ülekaalukalt päeva parim tulemus.

Loe edasi SL Õhtulehest

SL Õhtuleht

Viimased artiklid

Scroll to top