Eesti kergejõustiku noore särava tähe Ksenija Balta sõnul viib tippu eneseusk ja armastus mitmevõistluse vastu. «Ükski üksikala ei paku mulle sellist rahuldust, mida tunnen kui läbin kahe päeva jooksul seitsmevõistluse,» sõnab neiu.

Mitmevõistlusetalent Ksenija Balta on Audentese staadionil kaks päeva pärast oma elu parimat etteastet odatreeningut tehes viimseni keskendunud. Ta teab: selleks, et võita tulevikus tiitlivõistlustel medal, on vaja oda lennutada üle 40 meetri. Vähemalt. Et ta selleks võimeline on, Balta ei kahtle, küsimus on vaid selles, millal see juhtub.

Tänavu kooli lõpetanud ja end sajaprotsendiliselt spordile pühendanud neiu unistab tulevikus tiitlivõistlustel kõrgetest kohtadest, kuid on valmis ka võimalikkudeks tagasilöökideks. Vigastuste ja haiguste nahka läks talvine sisehooaeg, ent nüüd on neiu taas vormis ning liigub pikkade sammudega soovitud suunas. Nädalavahetusel teenis ta SL Õhtulehelt ülistuse – Super-Ksenija, kui kogus seitsmevõistluses 6180 punkti, joostes seejuures 200 meetris suurepärase Eesti rekordi 23,05.

Kuidas sa ennast iseloomustaksid?

Olen väga edasipüüdlik ja mul on tugev iseloom ning ma olen tugev isiksus.

Super-Ksenija?

Sel nädalavahetusel, Euroopa mitmevõistluse karikal, läks kõik korda. Tegin hea tulemuse, olen rahul, aga see polnud supertulemus. Supertulemus peaks tulema tiitlivõistlusel.

Kas see tähendab, et Göteborgi EMil võib tulla veegi suurem punktisumma? Mille arvelt? Kus on sul veel varu?

Arvan küll. Varu mul on – kindlasti tõkkejooksus, kuulitõukes, aga ka odaviskes, kõrgushüppes, 800 m jooksus. Ka kaugushüppes võib tulla lisa. Ainuke ala, mis õnnestus ideaalilähedaselt oli 200 meetri jooks.

Kas heitealade tulemused on jäänud kehakaalu ja pikkuse taha?

Ei, kõik on ikka tehnikas kinni. Ka ameeriklasest kümnevõistleja Bryan Clay on pisike, kui võrrelda teda näiteks Mikk Pahapilliga. Aga Clay on füüsiliselt tugev, hea koordinatsiooni ja tehnikaga, sest kuulitõukes ei tule 16 meetrit ainult jõu pealt.

Näed sa endal piire, kust sa üle ei saa? Näiteks kuulitõukes, et üle 13 meetri ma küll ei suuda tõugata?

Ei, absoluutselt mitte. Kui tõukan kuuli 13 meetrit, siis hakkan juba mõtlema sellele, kuidas tõugata 14 meetrit.

Heitealade edendamisel ei pea kiiruses lõivu maksma?

Ei, kindlasti mitte, sest kui jõudu tuleb juurde, siis võib ka sprindiaeg paraneda.

Loe edasi SL Õhtulehest

SL Õhtuleht

Viimased artiklid

Scroll to top