Kehalise kasvatuse tund peaks pakkuma õpilastele võimalust liikuda ja vaimsest pingest lõõgastuda, ometi viilib osa noori tunnist kõrvale.

Kuna teistes koolitundides tuleb laua taga istuda ja kontrolltööd tekitavad stressi, tahab õpilane kehalise tegevuse ja sportimisega pingeid maandada. Kui vanemate rahakott ei võimalda lapsel spordiringis osaleda, avaneb tal kindel võimalus end liigutada kahes kehalise kasvatuse tunnis nädalas.

´Kahest 45-minutisest tunnist nädalas jääb väheseks, et noortele vajalikku kehalist koormust pakkuda,¡ ütles Lasnamäe üldgümnaasiumi kehalise kasvatuse õpetaja Risto Jamnes. ´Samas ei saa ka öelda, et kehalise kasvatuse tunde peaks olema rohkem, sest koolipäev on niigi tunde täis.¡

Sama meelt olid ka õpilased. Nad tahavad küll rohkem liikuda ja sportida, kuid ei soovi argipäeviti kaheksa tundi koolis viibida ega vaimustu kolmandast kehalise kasvatuse tunnist. ´Päevad on liiga pikad ilma lisatunnitagi,¡ ütles Laura Lindvest (16) Lasnamäe üldgümnaasiumist.

Viilijad petavad ennast

Kõigile lastele ei meeldi sporditund. Nad otsivad tunni ajaks mõne nurgakese, kus suitsu tõmmata, või lähevad üldse koju. Õnneks on spordipõlgureid vaid üksikuid.

´Niisugune õpilane leiab vist, et tal pole kehalise kasvatuse tundi vaja. Vahel võib teda näha samal ajal koolikoridoris hulkumas,¡ pahandas Tanel Sirp (16) oma klassivennaga.

Õpetaja Jamnese meelest muutub osa lapsi sporditundi tõrjuvaks juba algklassis ja sellist suhtumist olevat üliraske ravida. ´Õpilasel peaks kujunema huvi oma tervise eest hoolitseda,¡ ütles ta. ´Osale hakkab see teadmine külge, osale mitte.¡

Pahatihti mõtlevad õpilased endale igasuguseid hädasid ning kurdavad neid ka perearstile, et põhjuseta puudumisest pääsemiseks tõendit saada.

´Nad peavad sporditundi nõmedaks ja mõttetuks, kuid kunagi saavad nad valusa õppetunni – peavad ravima vigastusi ja haigusi,¡ leidis Tallinna Nõmme gümnaasiumi õpilane Jürgen Põldoja (15).

Enamasti kehalise kasvatuse tund õpilastele raskusi ei valmista. Hakkama saavad ka need, kellele teiste ees võimlemine veidi piinlikust valmistab.

´Mõni tüdruk häbeneb vahel mõnda harjutust kaasa teha. Kardab, et teised naeravad ta üle,¡ ütles Katrin Maripu (15) Lasnamäe üldgümnaasiumist. ´Aga nad teevad harjutusi hiljem, kui suurem hulk on läinud.¡

Kuigi ka spordipoisid ja -tüdrukud leiavad kehalise kasvatuse tunnis koolipäevaks mõnusat vaheldust, ei paku see neile küllaldast sportlikku pinget.

´Higi saab lahti, aga isu täis küll ei saa,¡ ütles Tallinna Westholmi gümnaasiumi abiturient Mihkel Gull (18). ´Saal on väike, õpilasi palju. Vähemalt saan end mingilgi määral välja elada.¡

Koolitunnist ei piisa

Westholmi gümnaasiumi kehalise kasvatuse õpetaja Kaido Tiisläri sõnul pole aga sportimisetahtmise rahuldamine tunni eesmärk. ´Lapsed peaksid saama aktiivselt liikuda ja midagi õppida, mitte oma võimeid treenida,¡ selgitas ta.

Siiski pakub tund ka korraliku kehalise koormuse ja paneb keha väsimusest surisema. ´Pärast rööbaspuudel turnimist või lihasteharjutusi tunnen end päris väsinuna,¡ lausus Mihkel Lindpere.

Kahe Mihkli erinev hoiak tuleneb sellest, et esimene ihkaks tunnis palli mängida ning teisele meeldivad jõuharjutused.

Tundi saab teha kütkestavaks ka vähelevinud alade harrastamisega. Lasnamäe üldgümnaasiumis on populaarne indiaca, mida eriti armastavad mängida tüdrukud.

Õpetaja

Hanneli Heinsoo,

Tallinna Nõmme gümnaasiumi kehalise kasvatuse õpetaja:

Spordihuvi tärkab peres

´Lapsed liiguvad väga vähe. Tulevad autoga kooli ja autoga saavad ka koolist koju. Vanemad suunavad lapsi harva liikuma, seetõttu ei teki lastel ka sportimisharjumust. Vanemad, kes sporti ei soosi, teevad aga oma lastele karuteene. Seetõttu püüame algklasside tundi veidi mängulisemaks muuta, et lastes tõelist spordihuvi äratada.

Kindlaid norme lastele ette ei seata. Norm võetakse klassi kõige kiiremalt ja võimekamalt, võrreldakse lapse arengut aasta kaupa. Kui tulemus aastaga kehveneb, läheb ka hinne halvemaks, ja vastupidi. Lapse kehalised võimed peaksid siiski arenema.¡

Gunnar Leheste, Eesti Päevaleht Spordileht

Viimased artiklid

Scroll to top