1 Elades ´Autogrammi¡ vahendusel uuesti läbi Sydney olümpia sündmusi, ootab lugejat peagi hetk, mis paneb iga tõelist eestlast oma rahvust häbenema.

Kui meie olümpiasangarit tänati Maarjamaal kõige tehtu eest – tõsi, mitte küll nii uhkelt, kui hiljem suusatajaid –, siis täiesti arusaamatutel põhjustel on jäetud siiani riikliku tunnustuseta kolm meest, kelle sihikindel töö viis Erki Noole lõpuks olümpiavõiduni. Need on Daley Thompson, Greg Richards ning dr. Alexander Jontschew.

2 Eestis jagatakse aastast-aastasse ordeneid. Võin olla ülekohtune, kuid enamik aurahaga pärjatutest on laiemale avalikkusele tundmatud. Miks pole siiani meeles peetud Noolt igal sammul aidanud ´kuldset triot¡, keda vähemasti spordiringkondades teatakse laias ilmas kõikjal? Eesti jalgpallikoondist juhendanud Teitur Thordarson sai oma töö eest ordeni, ja igati teenitult!

3 Sportlasele on tunnustus erakordselt tähtis – imeline tunne on seista poodiumi kõrgeimal astmel. Selle nimel näeb ta ränka vaeva. Iga kolleegi käepigistus, iga tänusõna riigi esindajalt annab treenerile tohutul hulgal positiivset energiat.

Meie paraadala olümpiavõidust on möödas kuus aastat, kuid tänada võib alati. Seepärast tegutsegem! Sest parem hilja kui mitte kunagi.

4 Eesti kergejõustikuliidu president Erich Teigamägi toetab mõtet, ta lisas, et peab enne Noolega rääkima.

´See on kahtlemata kahetsusväärne juhtum. Mul puudub igasugune info, miks Eesti riik neid inimesi ei tänanud, kuigi Richardsit premeeriti,¡ lausus Teigamägi. Ta rääkis, et kui oli õige aeg otsuseid langetada, polnud ta kergejõustikuga lähemalt seotud.

´Seaduse järgi saab ordenile kandideerida iga sportlase kohta ainult üks treener,¡ ütles Teigamägi. ´Inimlikust seisukohast olen teiega päri – tänada võib alati, ja täpselt nagu Nobeli preemiat, võib ka ordeneid anda hiljem. Probleem võib aga tekkida siis, kui Thompson näiteks solvub ja keeldub seda vastu võtmast. Pole aimugi, kuidas ta reageerida võib – ikkagi kuus aastat möödas. Idee on iseenesest hea ning kogu alaliidu nimel kõneldes toetaksin seda igati.¡

Lauri Birkan, Eesti Päevaleht Spordileht

Viimased artiklid

Scroll to top