Kõik neliteist elus olevat olümpiavõitjat teenisid olümpiakomiteelt teenetemärgi, millega pandi alus pidulike aastalõpuürituste traditsioonile.

Esimeste teenetemärkide saaja au pälvisid kiiruisutaja Ants Antson, võrkpallur Viljar Loor, kümnevõistleja Erki Nool, jalgrattur Aavo Pikkuus, veepallur Mait Riismann, jalgrattur Erika Salumäe, korvpallur Tiit Sokk, ujuja Ivar Stukolkin, murdmaasuusataja Kristina *migun, tõstja Jaan Talts, kõrgushüppaja Jüri Tarmak, vehkleja Svetlana Tðirkova, kolmikhüppaja Jaak Uudmäe, murdmaasuusataja Andrus Veerpalu,

kes kõik kutsuti EOK aastapäeval Tallinna vastuvõtule.

´Sport ja paremate tunnustamine on tihedalt seotud,¡ ütles EOK president Mart Siimann. ´Sportlased orienteeruvad saavutustele ja võitmisele. Ka võistkonnaaladel on meie paremad ja kuulsamad sportlased toonud oma rahvale kuulsust ja väärivad meelespidamist. Leidsime, et olümpiakomitee võiks hakata välja andma ühenduse kõrgeimat autasu, teenetemärki.¡

Lisaks andis EOK teenetemärgi aupresident Arnold Greenile, emeriitprofessor Atko-Meeme Virule ning korvpallurina olümpiahõbeda saanud ja treenerina Eesti meeskonna N Liidus tippu viinud Ilmar Kullamile.

Teenetemärgi võivad teenida nii tänavu särava saavutusega silma paistnud sportlased kui ka endised spordiässad, kes on jäänud tähelepanu alt kõrvale. ´Meie ülesanne on neid mitte unustada,¡ lausus Siimann.

Samuti väärivad teenetemärki sportlase tugijõud – treenerid, arstid, teadlased. ´Spordisaavutuseni jõudmine muutub üha enam kollektiivseks pingutuseks, ka sportlase abilisi tuleb väärikalt tunnustada,¡ ütles Siimann.

EOK otsustas hakata välja andma ka teeneteplaate. Esimesel

korral said selle autasu laskesuusatamise seitsmekordne maailmameister Kaija Parve-Helinurm, maadluses MM-kulla saanud August Englas ja 1997.–2001. aastani EOK president olnud Tiit Nuudi.

EOK hakkab teenetemärke ja –plaate jagama iga aasta lõpul oma aastapäeva paiku. ´Sõel on tihe, latti alla ei saa lasta, sest tänavuste saajate tase on kõrge,¡ ütles Siimann. ´Pidulik aastalõpuüritus on vajalik ka kogu olümpiapere kokkusaamiseks. Tore oli üle pika aja näha näiteks korvpallureid Anatoli Krikuni ja Priit Tomsonit.¡

Andrus Nilk, Eesti Spordileht Päevaleht

Viimased artiklid

Scroll to top