Läbi aegade võib üheks Eesti kergejõustiku kenamaks ja seksikamaks printsessiks pidada Virve Aoveer-Roolaid-Põldsamit. Tema poole sajandi tagused odakaared kandusid üle 50 meetri joone.

Sadade meeste silmapaarid jälgisid odaviskesektoris loomuliku tõmmu jume ja süsimustade lendlevate juustega graatsilist Virvet.

Paljud mehed pidasid teda unelmate naiseks ja mõnigi poisike unistas kurameerida sama kauni neiuga. Küllap mõne unelm täituski.

1954. aastal võitis ta Euroopa meistrivõistlustel hõbemedali, tuli maailma üliõpilasmängudel võitjaks. Ta juhtis ka maailma edetabelit. 1956. aasta Melbourneÿi olümpia eel tõusis ta üheks kindlamaks favoriidiks, kes aga lahkus ise N Liidu koondise treeningulaagrist Taðkendist – perekondlikel põhjustel.

Ta esimene abikaasa oli meremees. Vanasõna ütleb: igas maailma sadamas ootasid meremehi pruudid, kes lahku minnes jäid maha leinama.

Keegi ei võinud ette teada, et vaba Eesti riik hakkab maksma olümpiavõitjale pensioni. 2. novembril 73-aastaseks saaval Pärnu daamil Virve Põldsamil jäi olümpial käimata.

Lembit Peegel, Eesti Päevaleht Spordileht

Viimased artiklid

Scroll to top