1934. aastal Torinos peetud esimestel Euroopa meistrivõistlustel hiilgasid ka Eesti sportlased. Kuulitõuke võitis 23-aastane Arnold Viiding.

9. septembril 1934 toimunud kuulitõuge on jäänud tänaseni kõigi aegade tasavägisemaks võistluseks, kus kogu medalikolmik mahtus ühe (!) sentimeetri sisse.

Praegu Austraalias Sydneyis elav 95-aastane Viiding on vanim elav Vana Maailma kergejõustikumeister.

Ema kuulas raadiot

Viiding oli üks 1930-ndate Eesti kergejõustiku lipulaevu. Kuuel hooajal järjest kuulus ta maailma hooaja edetabeli esikümnesse. Saavutus, mida suutis esimesena korrata alles kümnevõistleja Erki Nool.

Los Angelese olümpia-aastal 1932 oli Viiding maailma edetabelis kaheksas. Olümpiale ei saadetud rahapuudusel aga Eestist kedagi. Järgmisel suvel viis ta Eesti rekordi 15.92-le. Maailmarekordist lahutas siis veel vaid 28 sentimeetrit.

Torino EM-i eel kuulus talle hooaja edetabelis neljas koht. Itaaliast saatis ta emale postkaardi: ´Tunnen ennast olevat heas vormis. Peaks minema hästi. Hoia pühapäeval vasakut pöialt.¡

Reet Viiding polnud suur spordi austaja. Poisi sportimist pidas ta rohkem tembutamiseks. Kuid 9. septembril  läks emagi naabrite juurde pöialt hoidma. Ning esimesena kuuldi Soome ringhäälingust, et kuulitõuke võitis Arnold Viiding.

Viidingute korterinaaber härra Topman hüppas seepeale rõõmust lakke ja nii lasti esimese hooga kõrvust ka võidutulemus.

Veidi hiljem kinnitas Viidingu esikohta Itaalia raadiojaam. Võidutulemuseks öeldi 15.90. Tegelikult andis Viidingule esikoha tulemus 15.19. See oli soomlase Risto Kuntsiga võrdne, kuid lisakatse tõukas eestlane 13 sentimeetrit kaugemale.

´See võit ei tulnud mitte üllatusena, vaid teatud määral isegi pettumusena, sest tulemus ei vastanud minu võimetele. Lootsin tunduvalt enamat. Aga võit on võit,¡ ütles ta.

Eesti sinimustvalge tõmmati Stadio Mussolinil võidumasti. Samal staadionil, kus toimus 2006. aasta Torino talimängude ava- ja lõputseremoonia.

Rahvaleht avaldas seejärel foto Euroopa meistri emast, kes lehte lugedes kommenteeris suurvõitu nii: ´Poiss oleks võinud tõugata paremini.¡

´Selle lehega käisid punased veel neljakümne neljanda sügisel ema juures mind otsimas,¡ ütles Viiding. ´Nõuti minu asukohta. Öeldi veel, et ega ma pääse. Ema öelnud selle peale, et siis on hea küll, saab temagi oma poega näha.¡

Tiit Lääne, Eesti Päevaleht Spordileht

Viimased artiklid

Scroll to top