Eesti 200 m jooksu rekord vallandas Ksenja Baltas jõuvaru, mis lubas tal Euroopa karikasarja superliigas teha seitsmevõistluse isikliku tippmargi 6180 punkti ja rõõmustada kolmanda koha üle.

6665 punktiga esikoha teeninud olümpiavõitja Carolina Klüft, kes tunnistas Balta paremust kolmel alal, õnnitles Prantsusmaal elu kirkamaid elamusi kogenud nääpsukest Eesti spordineiut. Arlesis sündis südi, energiline ja väga tahtekindel tippsportlane – jätke see jõuline nimi meelde!

Kirkad tunded

´Emotsioonid on kõige suuremad ja kõige paremad!¡ vuristas Balta. ´6180 punkti! 6.56 kaugushüppes ja kõige tipuks 200 meetri 23,05 – midagi sellist ei osanud oodata! Tunne on niisugune, et…¡

Silmis helkimas sädemed, tõmbas Balta lause jätkamiseks hinge. Ta rääkis, et 2005. aasta talvel koges ta Tallinnas Jumping Galal 60 m ja kaugushüppes end ületades midagi sarnast. ´Nüüd on tunded mitmeid kordi tugevamad,¡ lisas ta.

800 m tuli Baltal Larissa Netðeporukile kuuluva Eesti rekordi 6215 punkti ületamiseks joosta veidi alla 2.08. Ta ponnistas visalt vastutuult murdes, alistus ajaga 2.10,35 naiskonna senise liidri kogusummale napilt, kuid tõusis kolmandale kohale.

´Kui suutnuksin visata oda paar meetrit rohkem, tulnuks ka seitsmevõistluse rekord,¡ ütles isikliku odamargi 34.58 teinud Balta. ´Ju piisas ühest Eesti rekordist. Nüüd saan järgmine kord jälle midagi suurt püüda!¡
Balta tundis end teise võistluspäeva hommikul värskelt, avapäeva kirkad emotsioonid sütitasid tahet. Ent siis lõi talle häirekell – paremasse põlve, mis talvel jäi haigeks, lõi terav valu. Doktor Mihkel Mardna süst leevendas valu ja Balta tormas heitlusse.

´Mõni teine sportlane oleks niisuguses olukorras alla andnud, kuid Ksenjas süttis meeletu tahe edasi teha – nii heas seisus ei saanud ju katkestada,¡ rääkis treener Remigija Nazaroviene.

Balta hüppas teisel katsel isikliku rekordi 6.56 ja loobus kolmandast üritusest. ´Ehmusin põlvevalu järel, isegi sörkides tundsin valu,¡ ütles ta. ´Doktor Mardna tegi kõik, mis võimalik.¡

Klüft õnnitles Baltat pärast kaugushüpet – juba teist korda võistluse kestel! –, ja Eesti piiga edestas olümpiavõitjat veel ka 800 m jooksus. ´See tekitab väga hea tunde,¡ lausus Balta. ´Praegu ei oskagi midagi enamat tahta, mind valdavad erakordsed emotsioonid!¡

Arvamus, Remigija Nazaroviene

Ksenjal tekkis talvel palju probleeme – haigestumine, vigastus. Ta tahtis võistelda nagu näljane hunt. Iga õnnestunud ala küttis temas hasarti, mida ta kasutas järgmise ala sooritamisel.

200 m aeg 23,05 tundus uskumatu, lootsin 23,30. See äratas temas veel suurema võistlusnälja. Nagu hasartmängur tormas ta põlvevalu kadumisel taas areenile ega tundnud hirmu.

Olin Ksenjale nii palju toeks, nagu oskasin. Mul on temaga lihtne suhelda, sest ta mõistab hästi vene keelt. Tema katseid vaadates tekkisid ihujudinad ja pisarad kippusid silma – tema hasart haaras täielikult kaasa.
Kahju, et Larissa Netðeporuk ei saanud startida.

Andrus Nilk, Eesti Päevaleht Spordileht

Viimased artiklid

Scroll to top