Erich Teigamägi on õnnelik inimene. Ta saab lõpuks täie jõuga pühenduda meelepärasele tegevusele. Ta võtab end isegi kõikidest ametitest priiks ja asub arendama kergejõustikku, sportlasi ja treenereid aitama.  1,9 miljoni kroonine võlg, mis kergejõustikuliidu juhatust ja tegevjuhte krapsakalt tööle piitsutab, on väike mure võimekaid inimesi ühendava suure ala olulisemate ülesannete kõrval.

Sportlased, treenerid ja klubide vedajad on tänu sihikindlusele, eneseusule ja suurenenud toetusele viimasel kuuel-seitsmel aastal viinud kergejõustiku heale järjele. Möödunud nädalal ametisse valitud presidendil jääb üle nendega koos südamelähedane ala tõeliselt õitsema panna.

Kui märgistada Eestimaa kaardile, kus kergejõustikku harrastatakse, jäävad ilmselt vaid üksikud linnad ja suuremad asulad märgistamata. Ülejäänud alad tunneksid kindlasti kadedust. Kui tähistada juurde ka kohad, kus tegutsevad entusiastlikud treenerid, tuleb märgistusi märgatavalt vähem. Ometi andsid mullu eri vanuseklasside Eesti võistkondadesse esindajaid ligi poolsada treenerit, mis on võimas jõud.

Olelusvõitlus. Kui aga uurida, kui paljud neist üksnes treeneritööst elatuvad, jääb järele vähemik. Tähendab, võimekaid ja edasi- püüdlikke oma ala asjatundjaid saaks õhutada töötama veel tulemuslikumalt. Väikese nipi kergejõustikuliit juba pakub – nimelt eraldatakse sportlase stipendiumist viiendik (20 %) tema treenerile.

Teigamägi presidendiks valimisel andsid 40 poolthääletaja seas oma jah-sõna mitmed treenerid. Ando Palginõmm Pärnust, Valter Espe, Holger Peel, Ants Kiisa ja Jevgeni Terentjev Tallinnast, Heiti Annus Tartust, teised ka. Nende tahtmisest, oskustest ja töökusest sõltub ala edasiminek. Sunnib elu mõnda juhendajat otsima elatusallikat väljaspool sporti, kaotab kergejõustik esialgu vähemalt kümmekond sportlast. Veel rängem on tagasilöök, kui lahkunu on piirkonna ainus kergejõustikuspets – siis jääb maa pikaks ajaks sööti.

Mitmevõistlus, mille käekäiku Teigamägi kõige rohkem on fänninud, ja heitealad troonivad sel aastal toetuse saajate tabelis. Heitjad eesotsas Andrus Värniku ja Gerd Kanteriga ning mitmevõistlejad eesotsas Kristjan Rahnuga on toetuse tipptulemustega välja teeninud. Ka treenerid, kes saavad stipendiumi, on hästi motiveeritud.

Loe edasi Eesti Päevalehest

Eesti Päevaleht Spordileht

Viimased artiklid

Scroll to top