Odaviskes reamees Risto Mätas ei nimeta oma parimat saavutust. ´Seda veel pole!¡

Odamees Risto Mätas (22) tunneks end solvatuna, kui teda normi täitjana poleks Göteborgi EM-koondisse võetud. ´Võistluspaik on ligidal ja kulud pole suured. Ma pole EM-il turist,¡ rõhutab Mätas, kelle pikimad odakaared on küündinud 80 meetri alla. Aga mitte üle.

´Vaat järgmise aasta MM-iga Osakas oleks teine lugu. Sinna võiks kergejõustikuliit tõesti lähetada ainult A-normi täitnud sportlased.¡

Mätas ei too kuuldavale vastuväiteid, kui lahterdada teda nende koondislaste hulka, kelle ülim siht EM-il on pääs lõppvõistlusele või eeljooksust edasi.

´Selge, et Risto Göteborgis midagi ära ei tee,¡ hindab maailmameister Andrus Värnik. ´Odamehed arenevad erinevalt. Mina viskasin 22-selt 82.16, mõni viskab 90 meetrit. Ristol on aeg 80 ära teha,¡ lisab Värnik, kes tänavu suvel sai korra Mätaselt lüüa.

´Kehva tulemusega ikka kaotad. Pean lugu meestest, kes mind edestavad. Iseasi, kas kaotaja endast lugu peab…¡ jätab Värnik otsad lahtiseks.
Reamees

´Tulemusega 79–80 meetrit võiks heal juhul lõppvõistlusele jõuda, kuigi paarkümmend meest on visanud 80 m ja rohkem. Pean tegema oma parima tulemuse tasemel ja tunnen, et olen selleks valmis,¡ väidab Mätas, kellest sügisel saab Tallinna tehnikaülikooli tudeng.

Mätas viskas mõni päev tagasi Tartus Eesti Kuldliiga etapil 74.90. ´Viimane vise oli 80 m kanti, aga astusin üle.¡

Treener Toomas Merila raputab pead: ´Kui üle, siis üle. Sel puhul pole mõtet tulemusest kõnelda.¡

Merila ütleb, et temavanused mehed hindavad noorust mõnikord hukkaläinuks. ´Risto ja tema kaksikvenna Rauno kohta ma nii ei ütle. Intelligentsed ja huvidega poisid. Raunogi viskab oda, kuigi selg ei luba tõsiselt harjutada,¡ leiab Merila.

Täiskasvanute tiitlivõistluste debütandina hindab Mätas võimalust EM-il visata kõrgelt. ´Õpin tundma miljööd. Näen, kuidas tipud võistluseks valmistuvad. Saan innustust,¡ loetleb Mätas. Küsimusele, miks ta oda viskab, vastab ta kärmelt: ´Sest ma naudin seda. Tahtmisest mul juba puudu ei tule!¡

´Jah,¡ noogutab Merila. ´Kui Risto Tartus õppis, käis ta iga nädal korra Tallinnas minu juures. Igaüks seda ei teeks.¡

Treeneri meelest pole õige arutleda meetrite üle. ´Risto siht on Pekingi olümpiamängud, kõik muu peab selle eesmärgi ees taanduma,¡ ütles ta

Mätas on praeguste oludega rahul. ´Elupaik, treeninguvõimalused, tulevane kool – kõik on lähestikku. Pean hakkama saama, sest Peking terendab tõesti silmade ees,¡ lausus ta.

Treeneri meelest on Mätas maailma 80 meetri meeste seas kehaliselt nõrgemaid. ´Pole tahtnud jõutreeninguga liialdada, sest siis võib tehnika käest minna. Oleme nõnda treeneriga otsustanud, et järgmisel aastal asume jõudu arendama,¡ rääkis odamees.

Mätas ei vaidlusta, et ta on odaviskes veel reamees. Samaga nõustub Värnik. Oma parimat saavutust Eesti teine number ei nimeta. ´Seda veel pole!¡

Viljandist pärit Mätas on mitmekülgne. ´Tegin kõike, mida Viljandis teha andis. Jalgpalli, tennist, sõudmist, peotantsu. Praegu harrastan gospelit,¡ visandab Mätas seniste aastate sisu.
 
Jaan Jürine, Eesti Päevaleht

Viimased artiklid

Scroll to top