Eesti kuulsamaid kümnevõistlejaid Uno Palu, kes 1956. aasta Melbourneÿi olümpiamängudel saavutas kümnevõistluses 4. koha, lendab 14. novembril taas maakera kuklapoolele.

Põhjuseks Melbourneÿis toimuvad pidustused, millega tähistatakse 50 aasta möödumist esmakordselt Austraalia pinnal peetud olümpia-mängudest. 22. novembril toimuval aastapäeva paraadil on Palu ainus Eesti esindaja.

´Ega peale minu kedagi teist ei ole küll. Võtan üksi selle pika reisi ette, julgustuseks antakse kaasa Eesti lipp. Olümpiariided on mul juba käes, harjutan väheke inglise keelt, et mitte hätta jääda,¡ ütles Palu.

Olümpialase lähetab kängurumaale Eesti olümpiakomitee. Seal on lubanud Palu vastuvõtu eest hoolitseda eestlaste kogukond.

Kui Palu 1956. aastal N Liidu olümpiavõistkonda arvati, sai Melbourneÿi mängudest tema esimene välisvõistlus. Pikk lennureis algas Moskvast ja pärast mitmeid ümberistumisi jõudsid sportlased maakera kuklapoolele.

´Lennukist väljudes oli tunne, justkui astuks saunalavale. Palavus oli meeletu,¡ kirjeldas Palu esmamuljet. Kümnevõistleja jõudis olümpiakülla peaaegu kuu enne mängude ametlikku algust, et kliimaga ja ajavahega kohaneda.

Olümpia avatseremoonial meenus Palule taas lennukist mahaastumise tunne. Temperatuur tõusis taas väga kõrgele. Mõned inimesed koguni minestasid tseremoonia ajal.

´Võistluste ajaks kuumus taandus ja võistelda sai mõnusalt jahedas suveilmas, mis võrreldav Eesti maikuu lõpu või juunikuu algusega,¡ rääkis ta.

Maailma edetabelis seitsmendal kohal olnud Palu püstitas avapäeval kaks isiklikku rekordit (kuulitõuge 13.39 ja kõrgushüpe 1.89) ning hellitas lootusi jõuda esikuuikusse.

Ka teisel päeval tegi Palu häid tulemusi, isiklik rekord sündis veel odaviskes (61.59) ja nii kogunes 6930 punkti. ´Neljandast kohast oli nii hea meel, et väsimust ei tundnudki. Olin nii värske, et järgmisel hommikul oleksin võinud jälle otsast alustada,¡ lausus ta.

Võitja, ameeriklane Milton Campbell püstitas tookord olümpiarekordi. Järgnesid Rafer Johnson USA-st ja Vassili Kuznetsov N Liidust.

´Neljandast kohast kõrgemale polnud lihtsalt võimalik tulla, sest konkurendid olid väga tugevad ja heas vormis,¡ rääkis Palu.

Palu leidis, et temasugusel maapoisil läks tookord tõesti päris hästi. ´Peaasi, et ei löönud vedelaks ja tegin enda tulemused ära. Praegu vaatan sportlasi, kes kodus purakaid panevad ja siis suurvõistlustel sellest mitu meetrit maha jäävad,¡ lausus ta.

EPL / Tiit Lääne

Decathlon2000.ee

Viimased artiklid

Scroll to top