27. septembril 1983. aastal toimus Türi linna Täitevkomitee Rahvaspordi ja VTK komisjoni eestvedamisel esimene Türi metsajooks. Jooksu ellukutsujateks ja pikaaegseteks eestvedajateks olid Kalev Aun ja Madis Matt. Metsajooksu korraldamise üheks ideeks oli pakkuda rahvasportlastele Paide-Türi rahvajooksule alternatiivi: joosta mitte mööda asfalti, vaid looduses.

Metsajooksust võisid ja võivad osa võtta kõik soovijad vaatamata eale ning sportlikule ettevalmistusele. Kõik jooksuhuvilised on olnud alati teretulnud. Kuigi üritus kannab jooksu nime, võib rajal ka lihtsalt niisama ilusat sügisloodust ja –ilma nautida.

Üle viieteistkümne aasta joosti Türi linna lähiümbruses Saunametsas, raja pikkuseks oli algusaastatel 8,3 km. 80-ndate lõpus ja 90-ndate alguses, kui jooksul osales palju õpilasi, oli noorematel võimalus läbida ka 3-kilomeetrine ring. Nõukogude ajal oli Türi metsajooks linna põhikoolide õpilastele kohustuslikuks ning raja läbimise eest sai kehalises kasvatuses hinde ¥5¡, mitte  osalemise eest aga hinde ¥2¡. Jooksjate suure arvu tagas koolide ja töökollektiivide massiline osavõtt. 90-ndate keskel lühendati distantsi kuuele kilomeetrile. Põhjuseks mahukad eeltööd jooksuraja ettevalmistamisel. Et aga osalejate arv pidevalt vähenes, toodi jooks linnale lähemale Tolli metsa terviserajale, kus polnud vaja enne võistlust metsatöid teha ning kus oli kuivem rada.

1985. aastal oli stardis rekordarv jooksjaid – 412. Seevastu aga 1994. aastal startis ainult 8 jooksusõpra. Viimasel paaril aastal on jooksjate arv taas tõusnud, olles 30-ne ringis ning läbitavad distantsid erinevatele vanusegruppidele on vastavalt 1,3 ja 6 km.

Türi metsajooksu traditsiooniks on see, et võistlus toimub alati samal ajal ehk siis septembri kolmandal teisipäeval ning korraldajateks on algusest peale olnud Türi orienteerujad. Üritus on kõik 23 aastat olnud osalejatele tasuta. Parimatele on olnud auhinnad ning viimastel aastatel ka kõige väiksematele osavõtu diplom. Loodetavasti Türi metsajooksu traditsioon ei kao ning korraldajad on valmis seda läbi viima ka siis, kui starti tuleb ainult üks huviline. Õnneks on ka viimastel aastatel sport taas populaarne, sealhulgas ka tervisesport.

Türi metsajooks on hea näide, kuidas üks üritus võib tänu entusiastlikele osalejatele ja korraldajatele kesta pea veerand sajandit. Ka vahepealsetel majanduslikult rasketel aastatel ei jäänud üksi võistlus ära. Ka järgmisel aastal toimub traditsioonile Türi metsajooks orienteerujate eestvedamisel ning linna spordiklubide liidu toetusel.

XXIII Türi metsajooksul osales 35 jooksjat vanuses 9 kuni 60 aastat. Distantside parimad olid sellel aastal 1 km ringil Helen Aedma ja Johann Saamann Türi gümnaasiumist, 3 km ringil Sigrid Ruul ja Harri Lainemäe Türi majandusgümnaasiumist ning 6 km distantsil Raimo Salla Türi tehnika- ja maamajanduskoolist. Naiste klassis saavutas esikoha Anu Pallon Paidest. Viimase kahe aastaga on aktiivselt hakanud metsajooksust osa võtma ka meesveteranid, seekord oli kiireim Allan Anniste Olustverest.

Katrin Puusepp, Järvamaa Orienteerumisklubide Assotsiatsiooni juhatuse liige

Türi Rahvaleht

Viimased artiklid

Scroll to top