Sel sügisel oma 60. juubelit tähistav legendaarne kergejõustikutreener Leonhard Soom on pidanud mitmeid ameteid, kuid kõige südamelähedasem valdkond on talle siiski sport.

¥Ükskõik, mis tööd ma teen, tahan seda hästi teha. Kõik on õpitav,¡ ütleb muu hulgas nii koolijuhi kui politseiniku ametit pidanud Leonhard. Türi majandusgümnaasiumi ja linnastaadioni valmimist peab ta osaks oma elutööst. Need ettevõtmised ei kuulunud mõistagi kergete kilda, ent Leonhardile meeldib enesele keerulisi eesmärke seada. ¥Tahtsin näha, milleks olen võimeline,¡ selgitab ta ja lisab hetke pärast, et inimene on tohutult võimekas, kui ta sellesse ise usub.

Leonhardile ei ole oluline, et temast jääks maha mingi konkreetne märk, näiteks ehitis. Palju tähtsam on talle tema sportlastest õpilaste minevik. Treener ei mõtle tuleviku all ei hüppe pikkust ega jooksu kiirust, vaid hoopis püsivamaid väärtusi. ¥Ma soovin, et õpilased jõuaksid elus hästi edasi, et neil oleks korralik amet ja perekond,¡ mõtiskleb ta ja lisab, et raha hulk ei ole elus kõige tähtsam.

Nõudlikkus tekitab pingeid

Samuti tahab treener oma kasvandikele läbi spordi positiivset ellusuhtumist õpetada. ¥Ent igasuguse edu tagatiseks on teatud reeglite täitmine,¡ nimetab ta ühe oma kreedodest.

Kogenud treeneri ja tervisenõustaja arvates on isiksuse küpsemise teel hädavajalikud ületatavad raskused, mida on tema meelest vaja noortele kasvõi kunstlikult ette veeretada.

Leonhard peab meeles, et tema juures treenivatele lastele on sport eelkõige huviala. Treeneri ülesanne on seejuures aidata noortel saavutada neid tulemusi, milleks nad on võimelised. ¥Juhul, kui nad seda ise tahavad,¡ rõhutab ta.

Leonhardil on pisut kahju, et noorte treenerina jääb talle sageli saladuseks, milleks poiss või tüdruk tegelikult võimeline oleks olnud. Elu on siiski näidanud, et mujal harjutamist jätkates arenevad noored edasi. ¥Olen olnud laste vastu aus, ma pole kelleltki viimaseid mahlu välja pressinud,¡ nendib treener.

Leonhard tunnistab, et ta on nii kasvandike kui ka iseenda suhtes väga nõudlik, mistõttu on konfliktid kerged tulema. Ta on märganud, et segadus tekib peaasjalikult seetõttu, et tänapäeva noortel on madal enesekriitika tase. ¥On teatud väärtused, mis ajas muutuda ei tohi,¡ on elukogenud mees veendunud, ¥näiteks ausus ja nõudlikkus.¡

Areng tuleb läbi raskuste

Leonhard ei salga, et ta on keeruline natuur. Selle põhjuseks arvab ta olevat keerulise lapsepõlve. Lastekodulapsena pole teda keegi kunagi kaitsnud ega hoidunud ning ta on pidanud alati ise enda eest väljas olema.

Leonhard mõtiskleb, et võib-olla luhtus ka tema 16 aastat tagasi purunenud abielu just selle tõttu, et ta ei näinud oma lapsepõlvekodus toimivat peremudelit. Täna suhtleb ta oma endise abikaasa ja täiskasvanud lastega aga palju pingevabamalt kui aastaid tagasi. Suurt rõõmu toob vastsele vanaisale augusti keskel sündinud tütrepoeg.

Aususel on Leonhardi elus tähtis koht, ta ei salli keerutamist ja valetamist. Just otsekohesus on see, mis talle sageli sekeldusi põhjustab. ¥Jah, lõuad on olnud mu vaenlased,¡ tõdeb Leonhard, kelle meelest olgu asi kasvõi must-valge, ent olgu aus.

Leonhardi arvates on Eesti ja ka Türi elus liiga palju asjata sõnu ja olematute põhjuste otsimist. Mõni aasta tagasi poliitikas aktiivselt osalenud mees on tänaseks sellelt rindelt taandunud.

Põhjuseks ühelt poolt see, et meie tänases päevapoliitikas kehtivad normid ja tavad ei ühti tema nägemusega õiglasest poliitikast. ¥Poliitikat tuleb teha, mitte mängida,¡ põhjendab ta. Teisalt aga pole Leonhardile poliitikas osalemine enam hädavajalik, sest korralik staadion on Türil olemas ja täiendused, mis veel vajalikud, arengukavasse kirjutatud. ¥Tänu poliitikas osalemisele sain tagasi sinna, kus ma olen spetsialist ja mis on mulle suurepärane,¡ on vahepeal 10 aastat spordist eemal olnud mees rahul.

Seda, et inimene areneb vaid läbi raskuste ja pingutuste, on Leonhard omal nahal tunda saanud. Arutult tööd rabada aga pole tema arvates siiski õige. ¥Ma olen meeletult tööd teinud ja inimesena tohutult kulunud,¡ tõdeb ta.

Kõige rohkem on meest kulutanud see, et talle on omane tõtata appi kõikjale, kus näeb, et saab käe külge panna ja miskit ära teha. Enese arendamise koolitustelt on Leonhard aga jätnud meelde esmalt isegi julmana näiva nõuande. Selle järgi ei tasu minna oma abi pakkuma juhul, kui seda ei paluta. ¥Tagantjärele tarkusena näen, et see on õige põhimõte,¡ leiab Leonhard ja lisab, et seda ideed järgides tegeleb ta nüüd asjadega, mis sõltuvad vaid temast endast.

Loodus annab jõudu

Arvamus, et meest, kes on nagu karu, ei vii miski enesest välja, ei pea paika. ¥Ebaõiglus teeb mulle kohutavalt haiget,¡ tunnistab Leonhard.

Tema kogemuse järgi ei saa jäägitult usaldada paljusid inimesi. ¥Usaldan end väga vähestele,¡ tõdeb mees, kes on reetmist kogenud mitmel korral.

Leonhard on pannud tähele, et inimeste pealiskaudsus süveneb aastate jooksul üha enam. ¥See on paha, sest sageli ei tekigi inimestega enam dialoogi.¡

Ta otsis kaua, mis on see uus, mis elus köidaks ja talle jõudu annaks. Tänu vaimsust käsitlevale Silva kursusele avastas ta, et see polegi miskit uut, vaid hoopis järgiproovitud vana.

Nii on Leonhardis märgata elavnemist, kui ta kõneleb vaimustunult metsalillede ilust ja lõhnast, männipuudest, äikesevihmast ja veest. Suurt huvi pakub talle parapsühholoogia. Pendli kasutamine ja käte abil ravimine pole Leonhardile eneselegi võõrad.

Tunduvalt rohkem aega, kui pragune ajakava lubab, veedaks spordipedagoog aga meelsasti süvamuusikat kuulates, mitte-erialaseid raamatuid lugedes ja teatrit külastades, reisides või niisama puhates.

MATI SADAM, kolleeg

Mul on albumis pilt Leonhard Soomist. Mitte aga sellest Soomist, kes kergelt väsinuna spordiriietus seljas, staadionil askeldab ning jagab lahkelt õpetussõnu ja arvamusi elust ja asjadest kõigile, kes kuuldeulatuses. Pildil on härra Leonhard Soom – mees, kel frakk seljas, kikilips ees, silinder peas ning käes kullavärvilise pidemega jalutuskepp. See on foto sirgeselgsest mehest, kes teab, mida räägib ja teeb. Foto pärineb aastast 2001 ning on mulle pühendusega kingitud. Kiri pöördel on aga vastand fotole – veidike nukker ning kaugel kindlameelsusest.

Tean Soomi juba rohkem kui 20 aastat. Oleme tülitsenud, oma tõde taga ajanud ning oleme ka seljad kokku pannud ning ühise asja eest seisnud. Soom on mees, kes kõlbab vaenlaseks, sest võitleb kindlate reeglite ja tõekspidamiste järgi. Oskab hinnata võitu ning tunnistab ausat kaotust. Soom sõbrana on aga võrratu!

RUTTI LUKSEPP, endine kasvandik, enam kui 30 kordne Eesti meister kergejõustikus

Kuna Soom oli minu esimene treener, siis mängis ta väga olulist rolli minu sportlaseks saamise loos. Minu jaoks on ta endiselt Eesti üks parimaid noortetreenereid. Ta suudab iga lapse, kes tema trenni tuleb, tehniliselt ilusasti jooksma panna. See, kas laps ka kiiresti jooksma hakkab, sõltub juba töötahtest ja andekusest.

Tema treeningud olid alati mitmekülgsed ja sealt sain ma ka oma pallimänguoskused. Ma ei mäleta, et tal oleksid grupis tekkinud oma lemmikud, alati said kõik tähelepanu ja nõuandeid.

Eks oli ka hetki, millal ma teda mõttes kirusin ja mõtlesin, et enam ma tema trenni ei lähe (praegu ei tule küll enam põhjused meelde). Aga kui tekkis olukord, kus treener ise mind nö halva käitumise eest treeningutel ignoreeris, käisin vaikselt kõikides trennides edasi.

Soom on ka üks parimate kätega massöör. Juba Tallinnas treenides kasutasin ma alati võistlustel ära võimaluse, et saaks just tema massaaþi. Ta kohe oskas leida sellised valusad ja pinges kohad üles, mida teised massöörid ei leidnud.

Tean, et Soom on paljude jaoks raske iseloomuga ja oma põhimõtetega mees, aga temalt on samas ka palju õppida ja usun, et just tänu tema rajatud põhjale suutsin ma spordis midagi saavutada!

GUNNAR KIRSIPUU, usaldusväärne sõber, endine kasvandik, mitmekordne Eesti hõbe ja pronks sprindis

Neid, kes Soomist aru saavad, on ilmselt vähe. Võib-olla mina saan, aga kas just alati. Soom on vastuoluline isiksus. Ent just sellised viivadki elu edasi, keskpärased inimesed ehk ei vii.

Soom ütleb alati välja selle, mida mõtleb, ja see toob talle palju vaenlasi. Tema mõtted on sageli sellised, mille puhul alguses vaatad, et ajab mingit jama, ent aja möödudes mõistad, et tal oli õigus.

Olin Soomi treeninggrupis 14 aastat (võib-olla on see omamoodi rekord?) ja nägin seal mitmeid põlvkondi. Treeningprotsessis usaldasin teda ja võtsin seda, mida ta ütles, puhta kullana. Teda tasus usaldada, tema töö kandis vilja.

Viimasel ajal on meie suhtlemine väheseks jäänud, kõigil on ju oma elu ja pidevalt kiire. Kohtume siis, kui ta mind staadionile kohtunikuks kutsub, vahel käib ta meil külas ka.

PAUL POOPUU, Türi Majandusgümnaasiumi direktor

Oma põhialal on Soom äärmiselt suur fanaatik ja maksimalist. Kui ta midagi teeb, nõuab ta äärmist pühendumist nii endalt kui ka oma õpilastelt. Vahel on ta oma nõudmistes võib-olla isegi liialt jäik, aga kindlasti mitte pahatahtlik.

Soomiga töötada on ühtaegu põnev ja keeruline. Tal on asjadest alati oma kindlad arusaamad, millest ta kergelt ei loobu. Ta ei kipu ka teiste arvamusi omaks võtma. Samas on ta seisukohad alati läbimõeldud. Soom on alati väljas selle eest, mis talle parem tundub.

ANNE MÄGI, endine õpilane, praegune kolleeg Tartus

Leonhard Soom on tunnustatud treener. Ta on haritud ja universaalne, alati abivalmis ning võiks öelda, et fanaatik. Inimesena on ta aktiivse eluhoiakuga, jutukas ja natuke põikpäine.

Glaidi Aasrand, Türi Rahvaleht

Viimased artiklid

Scroll to top