23. korda peetud Paide-Türi rahvajooksul oli üle aegade edukaim Järvamaa sportlastele, kuigi esikoht läks Sillamäele.

Paidest Kirna või Türile võttis tee ette 561 jooksjat, koos Paides ja Türil peetud lastevõistlustega sai jooksupäevast osa 850 inimest.

Võitja jooksis uhkes üksinduses

Paidest Türile (13,8 km) jooksis kiiremini Vjatðeslav Koðelev (Sillamäe) ajaga 41.48,8, kes 26. minutil võttis uhkes üksinduses Kirna mäge. Juba siis polnud talle konkurenti.

Järvamaa kiireimaks, üldarvestuses kuuendale kohale jõudis Urmas Utar (Türi) ajaga 45.25,0. Esikümnesse mahtus veel TÜ Türi kolledþit esindanud pärnakas Elar Vulla (8. koht, aeg 46.07,8).

Türilane Ingemar Kaju oli ajaga 53.19,2 kolmekümnes, kiireim Türi valla sportlane Fred Schumann saavutas 40. koha.

Võistluste üldarvestuses 99. koha ajaga 1:02.25,2 lõpetanud maavalitsuse rahandusjuht Tähve Milt oli jooksuga ühteaegu rahul ja ka mitte. "Tahtsin joosta alla 63 minuti ja see mul õnnestus. Teine eesmärk oli August Albertile ära panna, kuid jäin alla - küllap on ta rohkem treeninud," märkis Milt, kes kaotas Türi linna rahandusjuhile Albertile enam kui poole minutiga.

"Natuke külm oli, kaks kraadi oleks võinud olla soojem. Kulus kõvasti aega enne, kui mootor käima läks," arutles ta.

Politseinik Alo Allemann mõõtis kahe linna vahelist maanteed juba seitsmendat korda. "Tänavu jõudsin esimest korda Türile alla tunniga. Tegin kaks kuud trenni, ilma trennita pole mõtet siia surema tulla. Jooksust tuleb mõnu tunda," rääkis heas füüsilises vormis jooksumees, kelle sõnul rahvajooksule järgneval päeval läbitud kilomeetrid enam ei meenugi.

"Konkurente mul polnud, püstitasin ise omale koguaeg uusi eesmärke, et veel ühest eesjooksjast mööda saada," rääkis Allemann.

Luuletaja Margus Konnula ehk Contra sai Türile joostes korda aetud kaks head asja. "Juba lapsepõlves jõi kõrva kaks prestiiþikamat jooksu - Vändra maraton, mida kahjuks enam ei korraldada ja Paide-Türi rahvajooks, kus nüüd olen esimest korda," rääkis pikamaajooksjana kuulsust kogunud Konnula. "Kuna Ints joonistab minu uude raamatusse pilte ja mul oli vaja talle külla minna, sai kaks asja korraga ett võetud," lisas ta.

Konnula pidas kondimootori abil Kirna mäe ületamist üsna kergeks ettevõtmiseks. "Harrastan rohkem pikemaid ja aeglasemaid distantse, tänavu on ette võetud juba 23, 30 ja 42 kilomeetrit," rääkis ta. "Mida rohkem pingutad, seda mõnusam on pärast puhata, mida raskemaid asju teed, seda lihtsam on pärast kergeid asju teha!" Nii lihtne see eluke luuletaja hinnangul ongi.

Noorim edestas vanemat venda

Paide-Türi rahvajooksu algataja, praegune tipp-poliitik Andres Taimla pole põhjuseta puudunud üheltki rahvajooksult. "Kui pole saanud tulla või olin peakohtunik, jooksin päev enne või hiljem raja ikka läbi," kinnitas ta. "Esimesel korral läbisin raja pooleldi tahtejõuga, et olla teistele eeskujuks," meenutas Taimla. "Olen rohkem sprinteri tüüp," lisas ta.

Rahvajooksu 23aastasest ajaloost hoolimata pole Taimla sõnul tekkinud liidrit, kes suudaks rajale tuua 2000 - 5000 inimest. "Koguaeg tuleb pakkuda midagi uut, mis tooks noored kohale. Näiteks võiks järgmised viis korda joosta Türilt Paidesse. Noorte jooks võiks alata pärast tippude läbijooksu Kirnast, käivitada tuleks klassidevaheline osavõistlus, kus parematele klassidele ja enam noori jooksma toonud õpetajatele jagatakse turismireise. Ainult nii on võimalik uus jooksjate põlvkond peale kasvatada," jagas 180. kohaga lõpetanud Taimla korraldajatele soovitusi.

Sportlikuma vallavanemana Tähve Mildilt maavalitsuse kingitusena raamatu vastu võtnud Albu vallavanem Kalju Kertsmik tunnistas, et tal on rajal olles aega huvitavaid ideid peast läbi lasta. "Mul on kodu juures 4,5-kilomeetrine rada, kus käin neli-viis korda nädalas jooksmas. Peab olema vaimne ja füüsiline tasakaal. Aeg sporti teha aitab kokku hoida auto ja mobiiltelefon," rääkis rahvajooksul oma tänavuse võistlushooaja lõpetanud Kertsmik.

Paidest Türile jooksnud noorim sportlane oli 8aastane Veli Iva, kes edestas 12aastast venda Kennethit poole staadioniringiga. "Jooksime koos, kuid Türi-Allikul läksin ette," rääkis Veli, kellel ei tulnud esimest korda läbitud pikal teel kordagi pähe mõte Kirna mäel kodu poole pöörata.

Olev Kenk, Türi Rahvaleht

Viimased artiklid

Scroll to top