Kepikõnd on äärmiselt tervislik liikumisviis, pealegi pole tarvis minna võimlasse ega muretseda eririietust.

Kepikõnd on vähenõudlik ala, sest kõndida võib ükskõik kus ja millal.

Et muretseda käimiskepid, tuleb teha ühekordne investeering. Neid 200–300 krooni maksvaid keppe müüakse kaupluste spordiosakonnas. Saadaval on ka reguleeritava pikkusega käimiskepid, samuti on keppidel spetsiaalsed teravikuga otsikud, et tagada käijale parem toetus. Asfaldil käimiseks pannakse keppide otsa spetsiaalsed kummist kontsad.

Käimistehnika on lihtne

Säreverelane Aili Mäger on kepikõndi harrastanud kaks aastat. "Umbes viis aastat tagasi algasid mul terviseprobleemid, arstid soovitasid viibida rohkem värskes õhus ja tegeleda mõne vähenõudliku spordialaga," rääkis Mäger.

Kepikõnni juurde jõudis ta siis, kui talle käimiskepid kingiti. "Alguses oli küll natuke tegemist, et õige rütm kätte saada, ent see tuleb kiiresti," selgitas ta.

Tavaliselt saab käimistehnika selgeks paarikümne minutiga, kuid tähtis on ka kehahoiak: keha tuleb hoida veidi ette, õlad all, ülakeha ja puusad pisut pöördes, pöiad otse. Kepid peavad asetsema keha lähedal, kepiteravik asetatakse maha vastasjala kannaga kohakuti. Kõndimise ajal saavad kõige suurema koormuse jalalihased, treenitakse ka ülakeha lihaseid. Kepikõnd treenib kõiki suuremaid lihaseid ja kuna keppidele langeb suurem osa keharaskusest, saavad liigesed vähem koormust.

Kepikõndi soovitatakse teha korraga umbes pool kuni kaks tundi, sõltuvalt inimese treenitusest. Kõndida võiks 4–6 korda nädalas, algajad 3–4 korda. Mägeri teada on Türil ja selle ümbruses juba palju selle liikumisviisi harrastajaid. Tema soov ongi teiste kepikõnni harrastajatega kokku saada. "Üksi on ju igav metsa all liikuda, vahel tahaks kellegagi juttugi ajada," ütles Mäger.

Seltsis on segasem

Tema teada harrastavad paljud seda ala üksi, kuna teised inimesed kipuvad negatiivseid kommentaare jagama. "Sellepärast kutsungi kõiki selle ala harrastajaid koonduma, siis tekib ülevaade, palju meid on ja võib-olla julgevad inimesed rohkem kepikõndi harrastama tulla," oli Mäger optimistlik.

Esimene kokkusaamine toimub Tolli metsa terviserajal pühapäeval, 25. septembril kell 11. Soovitusi, kuidas kepikõnnitreeningut vaheldusrikkamaks muuta, jagab Deivi Ðadeiko.

Merit Männi, Türi Rahvaleht

Viimased artiklid

Scroll to top