1. oktoobril toimub 25. Paide- Türi Rahvajooks. Juba veerandsada aastat kogunevad jooksuhuvilised nii Eestist kui piiri tagant Kesk-Eestisse, et joosta Paidest Türile. Kahte naaberlinna ühendav 14 km pikkune rada on erinevatel aastatel kokku meelitanud kümneid tuhandeid spordihuvilisi, lisaks lühema distantsi, lastejooksude ja minijooksude osalejaid. Eesti tippjooksjad peavad Paide-Türi rahvajooksu hooaja lõpuürituseks.

Kaks aastat järjest on Eesti vanima rahvajooksu võitnud Vjatðeslav Koðelev. Lühemal distantsil joosti mullu esmakordselt Kirnast- Türile (6,4 km), parim oli triatleet Raimo Raudsepp. Eelmisel aastal osalesid Kirna- Türi distantsil esmakordselt ka kepikõndijad.

2005. aastal jõudis Kirna- Türi distantsil finiðisse 451 ning Paide- Türi distantsil 310 jooksjat. Pinget hoidis lõpuni üleval korraldajate julge idee selgitada eriauhinna motorolleri võitja joonejooksuga, finiðis oli esimesena kõige noorema vanuseklassi võitja Tõnis Juulik.

Kõige rohkem lõpetas jooksjaid Türil aastal 1983- kokku 1668 võistlejat. 1986. aastast kehtib osalejate rekord kahe distantsi peale kokku 3500 võistlejat (Türil lõpetas 1662 ja Kirnas 1838). Kui siia juurde arvestada veel Paides ja Türil peetud lastejooksud, siis 80-datel oli mitmelgi aastal osavõtjate koguarv üle 5000.

Väljapoole Eestit on läinud võit ainult 1993. aastal, kui jooksu võitis taanlane Carsten Jorgensen ja 2000-l aastal, kui võidukarika viis Leedumaale Pavelas Fedorenko. Võitja au on saanud Paide-Türi rahvajooksul maitsta enamus Eestimaa tugevamaid mailereid- Rein Valdmaa, Toomas Turb, Einar Oimet, Kalev Urbanik, Aivar Tsarski, Vello Misler, Jevgeni Agapov, Toomas Tarm, Üllar Matt, Ahto Tatter, Pavel Loskutov, Vjatðeslav Koðelev ja Margus Pirksaar. Naiste jooksudel leiame võitjate hulgast Sirje Eichelmanni, Tiina Idavainu, Pille Kukke, Jane Salumäe, Maile Magnussoni, Külli Kaljuse ja palju teisi tuntud tegijaid.

Jooks on püsinud peaaegu muutumatul kujul kõik need aastad. 14 km pikkune distants algab Paide Kultuurikeskuse eest ja finiðeeritakse Türi Majandusgümnaasiumi staadionil. 1996. ja 1997. aastal prooviti ka pikemat varianti ning joosti Paidest Türile läbi Väätsa, kuid 1998. aastal pöörduti tagasi klassikalise variandi juurde.

25. Paide –Türi juubelijooksu absoluutvõitjat motorolleriga ja naiste arvestuse võitjat jalgrattaga. Absoluutarvestuse kümmet kiiremat meest ja viit kiiremat naist autasustatakse karikatega. Samuti saavad karika põhidistantside kõigi vanuserühmade kolm paremat. Kõiki finiðeerijaid autasustatakse Paide-Türi rahvajooksu medaliga.

Põhidistantside vanuserühmade võitjad saavad võimaluse osaleda joonejooksus ja võita Olympose digifotokaamera. Tegemist on klassikalise joonejooksuga ja jooksu pikkus on 90 meetrit. Joonejooksu peetakse vahetult enne autasustamist Türi Linnastaadionil.

Registreerimine toimub jooksu koduleheküljel www.rahvajooks.ee  , Paide Tervisekeskuses (Ruubassaare tee 5) ja Türi Spordiklubide Liidus (Kalevi tn 9). Eelregistreerimine lõpeb 28. septembril.

Viimased artiklid

Scroll to top