Kettaheitja Gerd Kanter põrutas Türi linnastaadionil Eesti talvistel meistrivõistlustel viimasel katsel tulemuseks 65.07, näidates, et pole viimased neli nädalat niisama soojal maal päevitanud.

Alles esmaspäeval naasis Kanter treeninglaagrist Lõuna-Aafrika Vabariigis, kus päevased õhutemperatuurid küündisid 30 kraadini üle nulli. Mustal Mandril pruuni jume saanud Eesti rekordimees näitas eile kevadpealinnas ligi 40 kraadi külmema ilmaga ühtlast tugevat vormi. Ebaõnnestunud avaheite järel lendas ketas neljal järjestikusel katsel 64 ja poole meetri peale.

Kanter jäi tulemusega rahule, ehkki trennis tehtud 68-meetrised heited andsid põhjust salamisi loota, et õnnestub tõusta maailma hooaja edetabelijuhiks. Ent ungarlase Roland Varga 65.12 jäi tippmargina püsima.

«Esimesest katsest on küll kahju, aga põhimõtteliselt on töö vilja kandnud, vorm on stabiilne,» nentis ta, meistrimedal kaelas, võistluse järel kohtunikemajas nina soojendades.

Kaks paari pükse

Meeste kettaheide kujuneski võistluse naelaks – Kanterile pakkus konkurentsi pea kogu kodune eliit, eesotsas treeningukaaslase Märt Israeli ja tulevikulootuse Margus Hundiga. Puudus olümpiapronks Aleksander Tammert, kellel võistluse aeg kattus treeninglaagriga.

Samuti Aafrikas vormi lihvinud Israel ütles, et alistamata jäänud 60 meetri piir jäi hinge kripeldama. «Trennis õnnestus 63 meetrit kätte saada,» tunnistas Tammerti ja Kanteri tuules maailma paremikku pürgiv noormees.

Kanterile, kes sõidab järgmisel nädalal Türki eesmärgiga võita kolmandat aastat Euroopa talvised esivõistlused, oli jõuproov oluline tähis veendumaks, et liigutakse õigel teel. Kettaheitja tunnistas samas, et kaalus mõnevõrra võistlemist nii külma ilmaga. Ilmateadet sundis eriti jälgima paari päeva tagune talve külmarekord.

Võistluspaigas, kus õhutemperatuur oli eile 7-8 kraadi alla nulli, käis Kanter ennast ja ketast katsete vahel autos soojendamas. «Kõik puhurid ja istmesoojendus olid kogu aeg sees,» märkis ta.

Oma sooritusi kommenteerides rääkis Kanter, et ketas lendas liiga madalalt, kuid külm mõjutab paratamatult tehnikat, heiteliigutused on jäigemad, rahmeldada ei tohi. «Loodetavasti saab Türgis võistelda T-särgis ja lühikestes pükstes,» muheles Kanter, kes Türil kandis kahte paari dressipükse ja kaht dressipluusi.

Ajalooline võistlus

Aprillis seisab Kanteril ees treeninglaager USAs, et valmistuda hooaja suureks sihiks – edukaks esinemiseks MMil augustis Helsingis. «Kui Ühendriikides võistelda õnnestub, loodan püstitada uue Eesti rekordi,» viskas Kanter veksli.

Kanteri 65.07 on siiski Eesti talviste meistrivõistluste rekord. Heitealade talviseid meistrivõistlusi pole Eestis peetud juba ligi 30 aastat ning tänini püsis kettas parimana 1966. aasta tehtud tulemus 54.26. Selles, et üritus eile esimest korda pärast 1977. aastat taas aset leidis, on «süüdi» peamiselt kaks meest – treener Aleksander Tammert seenior ja Järvamaa kergejõustikuentusiast Leonhard Soom.

Tammerti sõnul on talvine jõuproov sportlastele hooaja kalendris väga vajalik. «Viis kuud on tööd tehtud, nüüd on vaja võistlusolukorras oma vormi testida,» märkis ta. «Profisportlasel, kel tehnika korras, pole vaja traumat karta.»

«Ja kirjutage lehte suurelt, üle kahe lehekülje: L-E-O S-O-O-M!» müristas Tammert, kes oli Tallinnas asjatult võistluspaika otsinud – talle öeldi erinevail põhjustel lihtsalt ära.

Soom seevastu näitas, et on tegudeinimene: lasi Türi staadioni traktoritega lumest puhtaks lükata ja valmistas heitesektorid ette. Ning pani valmis grilli, mille peal – tõsi küll – ðaðlõkki ei tehtud. Sportlased said sõrmed soojas hoida ning praepannil liivas «küpsesid» lendu ootavad kettad.

Tulemused

Heitjate Eesti talvised meistrivõistlused.

Meeste kettaheide.

1. Gerd Kanter 65.07,

2. Märt Israel 58.29,

3. Margus Hunt 51.32.

Kõik tulemused

www.jarvakergejoustik.ee

Neem Korv, Postimees

Viimased artiklid

Scroll to top