* eestlane jõudis kohaliku lehe esikaanele
* vabal ajal elevandisafaril ja krokodille vaatamas

Imesid juhtub - just nii võttis Eesti Koolispordi Liidu peasekretär Madis Pettai kokku eestlaste juhtumised Tai pealinnas Bangkokis, kus peeti esimesed Aasia-Euroopa nooremängud. Tõepoolest, minek ASEM-mängudele selgus üsna viimasel minutil, kutse esitas Tai peaminister isiklikult, sõit maksti kinni vaid meie esindusele ning kõigele lisaks võitsid eestlased kergejõustikus seitse medalit, neist kaks kuldsed.

Kokku osales 24 riiki, võisteldi kuuel spordialal: kergejõustikus, ujumises, sulgpallis, tennises, lauatennises ja poiste jalgpallis. Pärast avatseremooniat korraldati kõigile osavõtjatele vastuvõtt Tai valitsuse residentsis.

Juba esimesel võistluspäeval riputati eestlastele kaela viis autasu. Edukat päeva alustas kõrgushüppaja Heiki Saaver, Kadrina keskkooli poiss ületas Eesti aja järgi kell 4.45 hommikul 2.06 ning võitis hõbemedali. Seejuures oli võidutulemus kõrgeklassiline 2.19, mis tähistas ühtlasi Aasia noorterekordit. "Võistlused peeti Bangkoki esindusstaadionil, mis mahutab 60 000 pealtvaatajat, seejuures oli iga päev kuumust 38-40 kraadi," kirjeldas Pettai tingimusi.

Lipp oli, hümni polnud

Mida tunnid edasi, seda paremini eestlastel minema hakkas, kuldmedaleid olid väärt tõkkesprinterid. Vinni-Pajusti gümnaasiumi noormees Lauri Linntamm võitis 14,62ga, mis oli tema isiklikuks rekordiks, paremad mahtusid kolme sajandiku sisse. Eestlase jooks avaldas niipalju muljet, et järgmise päeva suurima päevalehe spordiosa esikaanel oli Linntamme pilt allkirjaga: "Eestlane, kiirem kui tuul."

Tüdrukute 100 m tõkkejooksus noppisid eesti neiud koguni kaks medalit, kiirem oli Grit Ðadeiko Türi majandusgümnaasiumist 14,52ga, pronksmedali võitis koondise pesamuna, 15-aastane Paula-Karoliina Tõeväli 15,07ga.

Nii tõusis Eesti lipp ühel päeval kaks korda kergejõustikustaadioni kõrgemasse vardasse. Autasustamised olid justkui koopia olümpiamängude kaunitest hetkedest - medalid riputasid parematele kaela alaliitude juhid, kõrval lilleneiud, mängiti hümni ja heisati lipp.

"Kohe pärast võistluspaika jõudmist, küsiti minult hümni ja lippu. Lipp oli, aga hümni polnud," rääkis Pettai. "Igal juhul korraldajad kuskilt selle hankisid, ega me keegi uskunud, et seda kohe vaja ka läheb ja veel kaks korda."

Esimesel päeval ei jäänud medalita ka Anastassia Semjonova, Jõhvi gümnaasiumist juhtis 400 meetris üle poole distantsist ning võttis lõpuks hõbemedali 59,13ga.

Teisel päeval lisandus eestlaste medalikontosse veel hõbemedal 800 meetri jooksust. Ragnar Lipp, kes on Enn Selliku õpilane, püüdis küll noorte MMi normi, kuid sellest jäi üsna napilt puudu. Tuli aga ASEMi hõbemedal. Medalisaju lõpetasid sprinditüdrukud, kes olid teatejooksus kolmandad.

Tähelepanu Eesti tüdrukutel

"Selge oli see, et meil polnud mõtet võistelda lauatennises ja sulgpallis, kuna need alad on ikkagi asiaatide pärusmaa," selgitas Pettai, miks mindi välja just kergejõustiklastega. Lisaks medalivõitjatele osales odaviskes ja kuulitõukes Sigrid Tiikjärv.

Pärast võistluspäevi pakkusid kohalikud eksootilist päevaprogrammi - alates elevandisafarist ja krokodillide külastamisest kui linna ja kaubamajade ekskursioonideni.

"Eesti tüdrukud pälvisid iga pool positiivset tähelepanu - nendega soovisid koos pilti teha nii politseinikud, kohtunikud kui kaasvõistlejad," rääkis Pettai.

Järgmiste mängude korraldajamaa otsustatakse alles 2006. aastal, kuid igati õige oleks mängud Aasiasse jätta - siis on võistlustel ka piisavalt glamuuri ja kandepinda, Euroopa tippsündmuste kõrval lihtsalt kaoks see ära.

EESTLASTE VÕIDUD

Kuldmedal
Grit Ðadeiko - 100 meetri tõkkejooks - 14,52 - Türi Majandusgümnaasium
Lauri Linntamm - 110 meetri tõkkejooks - 14,62 - Vinni-Pajusti Gümnaasium
Hõbemedal
Anastassia Semjonova - 400 meetri jooks - 59,13 - Jõhvi Gümnaasium
Heiki Saaver - kõrgushüpe - 2.06 - Kadrina Keskkool
Ragnar Lipp - 800 meetri jooks - 1.57,29 - Ülenurme Gümnaasium
Pronksmedal
Paula-Karoliina Tõeväli - 100 meetri tõkkejooks - 15,07 - Rakvere Reaalgümnaasium
Teatenaiskond - 4x100 meetri tõkkejooks - 50,33 - Grit Ðadeiko, Jaana Kohv, Anastassia Semjonova, Paula-Karoliina Tõeväli

Kristi Vahemaa, Eesti Spordileht

Viimased artiklid

Scroll to top