Täna, 25. augustil, täpselt 35 aastat tagasi alustas Türil treeneritööd nüüdseks juba legendaarne kergejõustikutreener Leonhard Soom.

Leonhard Soom (58) sattus 1970. aasta varasuvel Säreveresse kuue rajooni kergejõustikuvõistlustele, kus sai kokku rajooni spordikomitee toonase esimehe Jüri Kuusmanniga. ´Siis uurisin võimalusi treeneritööks, sest Vaekülas, kus ma elasin ja selleaegses Rakvere rajoonis ei leidnud ma täit rakendust.´

 ¥Kuigi arstid soovitasid tervise pärast spordiga üldse lõpetada, jäi minu hing ikkagi kergejõustiku juurde. Otsisin uut väljundit. Tahtsin minna sellisesse kohta, kus kedagi ees pole. Ma ei tahtnud jätkata teiste alustatud tööd, et keegi ei saaks mind süüdistada võõraste viljade maitsmises.´ Ja nii ta tuligi Järvamaale, kus ta jätkab oma tegevust tänaseni.

Soomi esimeseks töökohaks toonases Paide rajoonis sai Paide ¥Jõudi´ spordikooli direktori ametikoht. Seal töötas Soom aastatel 1970 kuni 1976. ¥Pärast põhitööd käisin Türi keskkooli juures treeninguid läbi viimas kuni 1989. aastani, kui sai valmis uus kool ja minust sai Türi 2. Keskkooli direktor. Vahepeal (1976-1986) oli ta Paide Laste- ja Noorte Spordikooli kergejõustiku osakonna vanemtreener.

Leonhard Soom on oma eluajal töötanud erinevates ametis nii Eesti Politseis kui ka Edelaraudtees, kuid tema hing on alati kuulunud treeneritööle. 2004. aasta suvest töötab Soom Türi Majandusgümnaasiumi spordiarendusjuhina. Ta on olnud aastaid tegev ka Eesti Kergejõustikuliidu juures.

Kasvandike sportlikke saavutusi Soom üles lugeda ei jõua, ainuüksi Eesti noorte meistreid on olnud üle 100. Kuid nimed räägivad ise enda eest. ¥Hiljem, minu juurest lahkunuina, on paljud jõudnud Eesti tippu: Rutti Luksepp, Anne Sookael-Mägi, Ester Kärner-Laumets, Erik Hilje-Pakkanen, Pille Tõnissoo, Piia Luksepp, Deivi Jäärats-Ðadeiko, Kaie Riisberg-Jäärats, poistest Gunnar Kirsipuu, Meelis Veilberg, Indrek Vahtra, Rait Männik jne ja jne. Ka hetkel kuuluvad Eesti tippu mitmed tema õpilased, eesotsas ühe Eesti andekaima kergejõustikuneiu Grit Ðadeikoga. Soomi õpilased on jõudnud ka Eesti koondisse.

Kõige kõrgemaks enda sportlikuks saavutuseks peab Soom ise Moskvas, 1972. aastal üleliiduliste maanoorte talviste meistrivõistlustel saavutatud viiendat kohta 110 meetri tõkkejooksus. Eestis on ta olnud finaliste110 meetri  tõkkejooksus ja kümnevõistluse 1976. aasta edetabelis 10. kohal 6437 punktiga. See tulemus vastas siis NSV Liidu meistrikandidaadi järgunõudele. ´Jõud¡ vabariiklikelt meistrivõistlustelt on toodud ära hulgaliselt auhinnalisi kohti. Praeguses Järva maakonnas on ta püstitanud maakonna rekordid 110 m tõkkejooksus 15,5, kettaheites 43.46, odaviskes 61.64 ja kümnevõistluses 6115 p. Lisada võib veel  tema rekordid kaugushüppes 6.92; kõrgushüppes 1.82; teivashüppes 3.30; kuulitõukes 14.60; 400 m tõkkejooksus 60,0. Ta oli edaspidi praeguses mõttes harrastaja, võistles põhiliselt maakonna tasemel, aga sihipärast treeningut selleks ei teinud. Veteranina on ta olnud 1999. aastal oma vanuse Eesti meister kuulitõukes.

Ta on saanud Eesti Spordikomitee aukirju spordi edendamise eest ja teeneteplaadi pikaajalise ja tulemusliku kohtunikutegevuse eest. Lisaks KSÜ ¡Noorus¡ Kesknõukogu mitmesuguseid ja hulgaliselt teisi ´Jõud¡ Kesknõukogu aukirju eduka treeneritegevuse eest. Lisada tuleks  muidugi ka maakonna mitmesugused autasud.

2004. aastal omistati Leonhard Soomile ka Järvamaa Omavalitsuste Liidu spordiedendaja preemia. Türi linnastaadionile, mille rajamise eestvedajaks ja hingeks Soom on olnud, on omistatud mitmeid autasusid. Tegu valiti ka Järvamaa aastateoks 2004.

* * * * *

Türi kergejõustiku treener Leonhard Soomil täitub Türil töötamisest juba 35 aastat. Seepeale ta kutsub kõiki endisi ja praegusi kasvandikke reedel 26. augustil kell 18.00 valminud Türi Majandusgümnaasiumi staadionile, et meenutada möödunut, teha veidi jõukohast kehaliigutamist nii sportides kui tantsides ja muidu omavahel juttu ajada.

Levita ise infot ja vajadusel küsi lisa 50 96 812

Teid jääb ootama Leonhard Soom

Viimased artiklid

Scroll to top