Pühapäeval, 2. oktoobril peetakse Järvamaal juba 24. korda Paide-Türi rahvajooks. Võrreldes eelmiste aastatega on aga mitmeid muudatusi.

Esmalt see, et kui tavaliselt on joostud Paidest Türile ja Paidest Kirnasse, siis tänavune teine distants on muudetud ja joostakse Kirnast Türile. Nii saavad kõik osalejad lõpetada ühtses finiðis. Uuenduse tingiski eelkõige just ühisfiniði vajadus. Seni oli Kirnas lõpetamine teisejärguline, sealseile jooksjaile jagus vähe tähelepanu ja enamik neist Türile edasi ei läinudki. Lisaks jooksjatele võivad lühema võistlusmaa Kirnast Türile läbida ka kepikõndijad. Start antakse nii Paidest kui Kirnast kell 12.

Teine suur muutus on uudse ajavõtusüsteemi ehk kiipide kasutuselevõtt. Iga võistleja saab jala külge kiibi, mis registreerib automaatselt tema täpse lõpuaja.

Kõigile Paide-Türi ja Kirna-Türi distantsi lõpetajatele riputatakse kaela osalejamaedal. Pärast põhimaa läbimist saavad aga iga vanuseklassi paremad eriauhindu võita joonejooksus.

Nimelt võib kooli kehalise kasvatuse tunnist tuntud klotsijooksu sarnase joonejooksuga võitja rolleri (Paide-Türi distantsi parimad mehed), jalgratta (Paide-Türi distantsi parimad naised) või digifotoaparaadi (nii Kirna-Türi distantsi naised kui mehed eraldi arvestuses). Nii on noortel võimalus võita põhidistantsi parimat. Ja kahtlemata ergastab niisugune võistlus ka pealtvaatajate meeli.

Auhinnad ootavad ka vahefiniðite võitjaid, eriauhinna pälvib ka aktiivseim Järvamaa kool.

Paide-Türi rahvajooks on kireva ajalooga, kuna alati on osalejate hulgas ka tipptegijaid. Erinevatel aegadel on võitjaks kroonitud meestest Toomas Turb, Aivar Tsarski, Toomas Tarm, Pavel Loskutov, Vjatðeslav Koðelev, naistest aga Sirje Eichelmann, Ille Kukk, Jane Salumäe, Külli Kaljus, Maile Mangusson.

Huvitava faktina, Meelis Veilberg on lõpetanud esikümnes üheksa, Ulva Pavlov kaheksa korda. Kõige enam finiðeerijaid läbi aegade on olnud Türil 1668 (1983. aastal) ja Kirnas 1838 (1986. aastal).

Kõigil praegustel jooksuhuvilistel tuleks aga meeles pidada, et seoses kiipide kasutamisega lõpeb jooksule registreerimine pühapäeval, 2. oktoobril täpselt kell 11 ehk tund enne starti.

VÕISTLUSED JÄRVAMAAL

2005 - Paide-Türi rahvajooksul peetakse joonejooks. Paide rallil sõideti lõpuautot Valtra traktoriga. Kuma raadio sünnipäeval hüppas Henri Remma mootorrattaga üle Pärnu jõe.

2004 - Ðkoda ralli eriauhinna, Fabia võitja selgitati vigursõiduga. Kuma raadio sünnipäeval peeti Eesti-Nigeeria maavõistlus hobikardi sõidus.

2003 - Kuma raadio sünnipäeval peeti tuntumate ministrite hobikardivõistlus. Võitjaid autasustas president Arnold Rüütel.

2002 - Kuma raadio sünnipäeval peeti Eesti spordikuulsuste hobikardivõistlus. Võidu võttis Marko Asmer.

Kristi Vahemaa, Eesti Spordileht

Viimased artiklid

Scroll to top