Mis saab olla veel halvem kui poolik asi. Kuid nii on olnud Türi Majandusgümnaasiumi staadioniga, mis jäi valmimata 1989. aastal ja on seda praeguseni. Minu arust on üritatud mitmed aastad plaanipäratult tegutseda ja raha sihipäratult kulutada.

Staadionil on puudunud nii ehitus- kui ka tegevuskava. Selgusetu oli kellele, milleks ja missugust staadioni linnale vaja on. Poliitikud vedasid kaigast Paidega esindusstaadioni rolli pärast. Tulem oli see, et jäime planeeritut kahest miljonist kroonist ilma, mis rändas… Meie, kes staadioni algusest saadik pidevalt kasutasime saime aru, et staadionil võis ükskõik kes teha mida tahab ja millal.

Peremehe puudusel on laatadega ja muul viisil ära ´rännanud¡ vähemalt kahe raja jagu kummiplaate. Hooldamine ja koristus jäi vanajumala hoolde. Nutikas AGRI suurkorraldaja Ü. Russak nägi kohe staadionist suurt rahaauku ja ta ei eksinud. Lepinguline lubadus, investeerida staadioni tarvis jäi Ü. Russaku poolt ahtakeseks. Eelnevad linnavalitsused ei suutnud nõuda lepingu täitmist, ammugi igakordset staadioni koristust ja kordaseadmist. Sügisel püüdsime Ü. Russakut kurssi viia uue rajatava staadioni aia ehitusega.

Seepeale vastas ta ülbelt, et kui aed ei tule nii nagu tema tahab ei tule enam AGRIt Türile. Toodi põhjuseks veel laste liumäe segavat rolli jne. Kõik see oli arusaadavalt ettekääne. Tegelikult oli AGRI ennast Türil ammendanud ja kolis sinna, kus tal on paremad arenguvõimalused ja Ü. Russak pesi käed investeeringu kohustuste täitmisest puhtaks..

Staadion peab olema mitme funktsiooniga, sellepärast on püütud staadioni tegemistes arvestada ka suurnäitustega ning linna esindusüritustega. Kuid kindlasti ei sõida enam suurtraktorid sinna, kus korraldajatele meeldib vaid sinna kuhu on võimalik.

Tegelikult aed ümber staadioni võimaldab tunduvalt paremini organiseerida väljapanekut, rahva liikumist ja turvamist. Rasketehnikat ei saa enam staadioni ringraja keskele paigutada, sest vastasel juhul puudub edasise ehituse jätkamisel mõte. Asfalt alusrajapind on õhuke ja ei pea tehnika raskusele vastu. Eksponeerida saab edukalt ümber ringrada, mida teab ka Türi lillelaada peakorraldaja E. Sepp.

Nüüd Ü. Russak Türil enam midagi ei otsusta. Uus linnavolikogu on võtnud suuna :pooleliolevad objektid ehitada valmis kasutuskõlbulikuks. Sellel aastal on rõhuasetus staadionile, sest riigi poolt on eraldatud kaks miljonit krooni. Oma vahendite lisamisega peab staadion tänavu saama uue murukatte.

Esialgu on plaanitud, et otsasektorid ja hüppesektorid saavad rajakatte. Valmib staadioni majake, kus on minimaalsed ruumid staadioni ekspluateerimiseks: kohtunike-õpetajate-treenerite ruum; linna spordibaaside meistri tööruum; kaks kerget riietusruumi koos käimlatega; staadioni ja linna spordiürituste tarvis vajamineva spordiinventari hoidmise ruumid. Maja ette tulev varikatus võimaldab äkkvihma korral varjuda. Tuleb ka vajaminev inventar võistluste läbiviimiseks.

Staadioni ringrada on otstarbekas ehitada neljarajalisena, mis rahuldab Türi linna, tuleviku Lõuna-Järvamaa ja väiksemate võistluste vajadused. Vabariigi tippürituste läbiviimiseks valmib, meist olenemata, Paide staadion. Sellepärast on meil arutu ehitada täismõõtmeline staadion, mille ekspluatatsioon on kulukas ja kasutus pole intensiivne. Kui kõik esmavajalik plaanitu on paberil täpsemalt kirjas, siis võtame kokku spordirahva ja otsustame lõplikult, mida lõpuks teeme.

Staadioni ehitusest vabanev raha on otstarbekas kulutada kas haridusele, kultuurile või mida iganes volikogu otsustab.

Järgmise aastal kui saame ka lubatud riigiraha, ehitatakse valmis ringrada ja pannakse rajakate. Siis jääb tuleviku päralt veel staadioni kergtribüünide ehitus.

Siiani ei ole staadionil veel näiteks kordagi kõrgust hüpatud, sest pole inventari hoidmise ruume ja mattide vedu koolimaja võimlast on mõttetu. Staadionil pole ühtegi pinki või prügikasti jne. Kooli algusest peale on õpetajad- treenerid pidanud kaameli ametid: tooma koolimajast igakordselt tunniks või treeninguks vajaliku kaasa. Lootus on suur, et sügisest õpetajate-treenerite töötingimused järsult paranevad.

Hetkel on staadioni tegevuses olemas plaanipärasus. Tuleb veel leida volitatud isik, kes on pidevalt seotud ehitustegevuse jälgimise, inventari ning muu vajaliku hankimisega ja on vastutav kogu tegevuse eest. Minul, kui mitme objekti ehituse sellealane kogemus vaid kinnitab seda.

Ise arvan, et Türi pikaajaline kergejõustiku tulemuslikkus väärib seda, et meil lõpuks oleksid normaalsed treening- ja võistluste tingimused ja tants ümber staadioni on lõppemas.

Loodan, et veel enne treeneritöö lõppu on staadion valmis ja siin toimuvad ka väiksemad vabariiklikud võistlused. Seda ootavad ka noored kasvandikud.

Leonhard Soom

Leonhard Soom on Türi linnavolikogu liige (ÜVE-Res Publica). Artikkel väljendab Leonhard Soomi isiklikku arvamust.

Viimased artiklid

Scroll to top