Grete jahib Ameerika-unelmat

Kui kergejõustikuklubi Järvala treener Leonhard Soom sügisel ühe oma edukama kasvandiku, 2012. aasta suvel Barcelonas kergejõustiku juunioride MMil üheksanda koha saanud mitmevõistleja ning aasta lõpul alaliidu U20 klassis parimaks valitud Grete Šadeiko ookeani taha Ameerika Ühendriikidesse õppima-treenima saatis, oli lähitulevik mõlemale suhteliselt ebaselge.

Pühade aegu koduseid külastades jõudis Šadeiko ka teda esimesest klassist saati juhendanud treeneri juurde.

Soomi ütlust mööda läks Šadeiko kaugele terviseprobleemidega. «Nüüd, jõulude ajal, nägin teda särava ja rahulolevana, ka tunneb ta, et valik sai tehtud õige,» selgitas ta. «Sportlike tulemuste poolest ei oska ma muutusi veel kommenteerida, esimene võistlus peaks tulema nädala lõpus. Annan garantii, et kui põlv on terve, tuleb ka tulemustest edasiminek.»

Endise õpilase rahulolu taga on Soomi meelest sobilik (loe: soe) Florida kliima ja head treeningutingimused, hea taastustegevus-arstlik kontroll ja ameeriklase kohta mõistlik peatreener. «Grete ülikool on Ameerika üks paremaid ja seal kulutatakse välissportlastele suurt raha – nad lihtsalt ei saa nende tervisega riskida,» teadis ta öelda. «Sügisel alustas ta vaikselt, nüüd treenib vist juba kuuel päeval nädalas.»

Uuesti Eestisse peaks 2012. aasta Järvamaa parim nais­sportlane jõudma suvel. Leonhard Soomi süda on Grete pärast vähemalt praegu rahul.

Leho mehistub tõstjana

Israelis juunioride EMil proksmedali võitnud tõstja Leho Pendi 2012. aasta sportlastee on olnud konarlik.

5. jaanuaril alaliidu parimate autasustamisel tunnistas järjekordselt aasta parimaks meestõstjaks valitud Pent treener Ahti Uppinile, et alles nüüd hakkab talle tunduma, et ta on mehistumas, tõstjaks kujunemas.

Möödunud sügisel aktiivsemast treeneritegevusest tagasi tõmbunud Ahti Uppin iseloomustas Pendi eelmisel aastal läbikäidut siiski kui õnnestumist. «Pärast Londoni eelolümpiat 2011. aasta detsembris ravis ta aasta algul traumat, kuid valmistus edukalt EMiks, tehes seal elu teise tulemuse,» põhjendas ta.

Uppini meelest on Leho Penti hoidnud valitud teel teadmine, et ta on Eesti parim ja teda toetatakse. «Lehol on perspektiivi, ta on võimeline arenema – ärgem unustagem, et ta on alles noor, vanust vaid 22 aastat,» ütles ta. «Arenguks läheb vaja sihikindlat ja tarka tööd, palju oleneb edu õpilase-treeneri koostööst. Alati on oht, et vanemad traumad võivad hakata tunda andma.»

Oma noorematest vendadest, tänavu Eesti meistritiitleid jahtivatest Ainist ja Lembitust erines Leho Uppini mäletamist mööda eriti nooremana just füüsiliste võimete ja plahvatusliku jõu poolest.

Ka töötahet jätkus Lehol rohkem. Seevastu keskmine vend, kõige kehvem töömees ja viimasel ajal traumadega kimpus olev Ain on Uppini hinnangul kolmest vennast kõige andekam.

Järva Teataja

Viimased artiklid

Scroll to top