Liikumisürituste sari «Liikumist ja sportimist harrastav Järvamaa» vedas välja esimese viisaastakuni. Järvakate passiivsusele vaatamata leidub sarjas osalejate hulgas ka püsikäijaid.

Sarja eesmärk on meelitada aasta ringi eri paikades aset leidvate eriilmeliste üritustega inimesed liikuma.

Välja on kujunenud aga nii, et aasta algul naudivad Tammsaare ja admiral Johan Pitka rahvamatk sadade inimestega suurt populaarsust, aga ülejäänud etappidel (kui mõni üksik välja arvata) jääb huviliste hulk alla saja.

Sarja viie aasta paremate hulgas on jõuliselt esindatud Roosna-Alliku liikumissõbrad. Inimesed, kel on 2008. aastast peale vahele jäänud vaid üksikud käimiskorrad.

Nii Järvamaa kutsehariduskeskuse õpetaja Eve Sissas (49) kui ka praegu lapsega kodune Anu Väli (36) peavad sarja püsikäijaks jäämist suuresti Roosna-Alliku valla endise spordi- ja noorsootöö spetsialisti ning kohaliku lasteaia Hellik õpetaja Tiiu Väli (48) teeneks.

Vähem tähtis pole Väli meelest seegi, et  peaaegu alati on vallavalitsus muretsenud bussi, et neid teistesse valdadesse matkapaika sõidutada.

Seda, et 16 kohaga buss oleks aastate jooksul liikumissõpradest pooltühjaks jäänud, pole Sissase ütlust mööda juhtunud. «Kümmekond on meid alati või siis oleme läinud sõiduautodega,» lisas ta. 

Sissas armastab liikumist ja sari annab meelistegevuseks hea võimaluse. Samuti on talle meeltmööda, et  korraldajad teevad oma tööd fiilinguga, tekitades tunde, et oled oodatud.

Käimiskohad on olnud eriilmelised. «Ei tea, kas päris 12  kõnnietapist oleksingi huvitatud?» arutleb ta. «Ei, mina vist ikka oleksin! Osa võtta pole kohustus, nagu ka kodukanti esindada, kodunt välja läheme ikka oma tervise huvides.»

Anu Väli ütles, et igapäevaelus on tal liikumist vähe ja sari on hea põhjus end kodust välja minema sundida. «Eks võib ka koduvallas liikuda, kuid ega alati viitsi,» lausus ta. «Üheskoos kuhugi kaugemale minna on palju etem. Vean ka lapsed endaga kaasa, nii saavad nemadki end liigutada.» 

Ka Väli ei jäta osavõistlustest kõrvale neid kordi, kui valla bussi pole käepärast võtta. Kuus vähemalt korra liikumisüritust kaasa teha on nende peres juba sedavõrd tugev tava.

Kui käimispäev langeb kokku mõne tähtsa kodusündmusega, püüab Väli kaks üritust ühte päeva ikka ära mahutada.

Kui juba kaugele minna, siis ikka pikale distantsile, on Anu Väli põhimõte. Tiiu Väli meenutas, et algusaastatel oli tal sporditöötajana otsekui kirjutamata reegel enda eeskujuga  kohalikke inimesi kaasa kutsuda. «Inimesed on küll vahetunud, kuid teatud järjepidevus on jäänud. Mina, Eve, Anu ja lapsed oleme olnud kõige püsivamad käijad,» lausus ta. 

Ega Roosna-Alliku inimesedki Väli meelest eriti spordilembesed ole, aga kes juba sporti teeb, see tuleb ka kõnniüritusele.

Ühiselt etapilt etapile sõitvad, kuid liikumisradadel omas tempos kulgevad Roosna-Alliku naised on seda meelt, et väga erilisi spordialasid korraldajatel sarja võtta ei tasuks.

Näiteks on Paide osavõistlusel kahel viimasel aastal olnud ujumist, rattasõitu ja jooksmist ühendav triatlon. Eriti pelgavad nad ujumist, jalgratastki pole paljudel kaasa võtta.

Tänavune liikumisürituste sari leiab lõpplahenduse homme keskpäeval Paidest E-Piima spordihoone juurest algava ja Veskisillal lõppeva rahvakõnni-matkaga.

Lisaks aasta jooksul vähemalt seitsmel etapil käinute vahel auhindade loosimisele saab Veskisillal selgeks, kes on  viie aasta põhjal Järvamaa parim liikumisharrastaja. Roosnaallikulaste Eve Sissase, Anu Väli ja Tiiu Väli osaluskorrad jäävad 40 kanti.

Väljavõte:

Üheskoos kuhugi kaugemale minna on palju etem. Vean ka lapsed endaga kaasa, nii saavad nemadki end liigutada.

Osalejad:

«Liikumist ja sportimist harrastav Järvamaa» osavõtjad

Aasta-osavõtukorrad

2008 a – 760

2009 a – 1229

2010 a – 1312

2011 a – 1494

2012 a – 1100 (Järvamaa spordiliidu tegevjuhi Piret Maaringu prognoos)

ALLIKAS: TEATMIK «20 TEGEVUSAASTAT JÄRVAMAA SPORDILIIT»

Kuido Saarpuu, Järva Teataja

Viimased artiklid

Scroll to top