Nädala eest oli Türi linnastaadionil «TV 10 olümpiastarti» sarja 35. hooaja IV vabariiklik etapp, kus noored kergejõustiklased võistlesid kõrgushüppes, kettaheites, palliviskes, 600 ja 1000 meetri jooksus.

Suure üle–eestilise noorte kergejõustiku võistluse etapi tulek Türile oli suur sündmus, sest see toob alati kaasa televisiooni tähelepanu, mis on igale linnale ja staadionile hea reklaam.

Türil rääkis kõrgushüppaja Viktoria Leks, kes on kohaliku klubi Alem liige, milline oli tema esimene diplom ja kuidas kulges tema tee suure spordi juurde.

Kergejõustikutreener Leonhard Soom selgitas, kuidas möödus Türi majandusgümnaasiumi uue spordisuunaga klassi esimene õppeaasta ja milleks selline spordiõpe on vajalik.

«TV 10 olümpiastardi» sarja arhiivis sorides ja Türiga seoseid otsides selgus korraldajaile, et 35 aasta jooksul on türilased võitnud sarja mitmevõistluse kuus korda.

Kuuest võidust viis on toonud Türile ühe suguvõsa sportlased. 1979. aastal võitis Donald Jäärats, 1982. aastal tema õde Deivi Jäärats, kelle vanem tütar Grit Ðadeiko oli parim 2001. ja 2003. aasta finaalis ning noorem tütar Grete Ðadeiko pälvis võidu eelmisel aastal ja üritab saavutatut korrata ka tänavu.

Kui Grete Ðadeiko osaleb sarjas üksikarvestuse võistlejana, siis Türi gümnaasiumi õpilased kaitsevad ühtse võistkonnana kooli au. Neljandal etapil keegi järvalastest küll esikolme ei jõudnud, kuid häid tulemusi näitasid noored siiski.

Kuni 12aastaste tüdrukute 600 meetri jooksu võitis Jane Meriloo Rakvere linna algkoolist ajaga 1.50,7. Järvalastest oli selles vanuseklassis kiireim Birgit Ruisu Türi gümnaasiumist, kes jooksis aja 1.59,4 ja oli selle tulemusega 16. kohal.

Tüdrukute teisel alal, kõrgushüppes võidutses 1.43–ga Laura Liisa Lankei Kadrina keskkoolist. Birgit Ruisu oli selgi alal edukaim oma maakonna esindaja, kuid 1.20 meetrit andis talle 25. koha.

Kuni 12aastased poisid võistlesid kolmel alal. 1000 meetri jooksus näitas konkurentidele kandu Tanel Reinumägi Tartu Karlova gümnaasiumist. Tema lõpuaeg oli 3.14,7. Järvalastest oli kiireim Türi gümnaasiumi poiss Rando Jaanson, kelle aeg 3.44,6 andis 29. koha.

Sama vanuseklassi kõrgushüppe võitis Janek Õiglane Vändra gümnaasiumist 1.51 meetrise hüppega. Sel alal suutis Rando Jaanson aga tugevat konkurentsi pakkuda ületades lati 1.40 meetri kõrgusel. Hea hüpe andis talle viienda koha.

Palliviske parim oli Kristjan Rosenberg, kelle viske pikkuseks mõõtsid kohtunikud 68.15 meetrit. Järvalastest lennutas palli kõige kaugemale Kaspar Aare Türi gümnaasiumist. Tema parim vise oli 54.26 meetrit.

13– ja 14aastaste neidude arvestuses võitis palliviske spordiklubi Mitð võistleja Tatjana Gaikovits 68.87–ga. Üksikarvestuses võistlussarjas osalev Grete Ðadeiko Türi majandusgümnaasiumist viskas palli 57.60 meetrit ja oli selle tulemusega viies.

Sama vanuseklassi kettaheites osutus parimaks Kaidi Roosimägi Viljandi Paalalinna gümnaasiumist tulemusega 35.17. Järvalaste parimana heitis Grete Ðadeiko ketast 20.54 ja oli sellega 24. kohal.

13– ja 14aastaste noormeeste 1000 meetri jooksus võitis ajaga 2.50,4 esikoha Rasmus Mägi Tartu kommertsgümnaasiumist. Türi gümnaasiumi noormees Ago Raudsepp jooksis välja aja 3.11,9 ja oli 14. kohal.

Kuulitõukes näitas oma rammu Jako–Siim Eensalu Prantsuse lütseumist, kes lennutas raudmuna 13.65 meetri kaugusele. Ta oli esimene ka kettaheites tulemusega 43.36. Järvalased kuulitõukes kaasa ei teinud ja kettaheites paremusjärjestuse esimesse poolde ei jõudnud.

«TV 10 olümpiastarti» sarja hooaja finaal on 16. ja 17. juunil Rakvere staadionil.

Anne Põder, Järva Teataja

Viimased artiklid

Scroll to top