Pühapäeval Itaaliast Euroopa noorte olümpiapäevadelt naasnud klubi Järvala sportlane Grit Ðadeiko lendab juba täna Maroko 41kraadisesse kuumusse, et võistelda noorte maailmameistrivõistlustel.

Itaalias Luganos olnud Euroopa noorte olümpiapäevadel jooksis Türi majandusgümnaasiumi neiu Grit Ðadeiko 100 meetri tõkkejooksus 1,5meetrise taganttuulega välja päeva seitsmenda aja 14,05, mis viis ta edasi B–finaali.

A–finaali pääsesid nelja jooksu võitjad ja kaks paremat aega. Grit jooksis kolmandas jooksus viiendal rajal ja oli omas jooksus kolmas.

B–finaali võitis Grit ajaga 14,07. Kokkuvõttes kuulub talle selle aasta Euroopa noorte olümpiapäevadelt seitsmes koht. Ala võitis 13,74ga Gritist aasta vanem Ðveitsi neiu Clélia Reuse.

Kokku startis 21 noorsportlast.

Grit ütles, et Lugano rada oli hoopis teise kattega kui Eestis ja tundus talle hästi kiire. Seepärast suuremad tõkkevahed pigem aitasid kiirele jooksule kaasa.

Griti treener Leonhard Soom selgitas, et joostakse erineva vahe ja kõrgusega tõkkeid. «Rakveres, kui Grit püstitas uue A–klassi maakonna rekordi ajaga 14,22, oli tõkke kõrgus 76,2 cm ja vahe A–klassile vastav,» selgitas ta. «Luganos oli tõkke kõrgus küll sama, kuid vahed olid naiste omad.»

Soomi teada pole selles vanuseklassis Eestis keegi veel nii kiiresti jooksnud, kui on aeg 14,04.

Noorte olümpiapäevad algatas 1990. aastal Euroopa olümpiakomitee, mida tollal juhtis praegune rahvusvahelise olümpiakomitee president doktor Jacques Rogges.

Need mängud on ainukesed võistlused noortele Euroopas, kus proovitakse jõudu erinevatel spordialadel. Euroopa noorte olümpiapäevi peetakse igal paaritul aastal, kavas on nii suve– kui ka talimängud. Tänavused suvemängud olid kaheksandad.

Alles pühapäeva hommikul Itaaliast naasnud Grit startis täna varahommikul Marokosse noorte maailmameistrivõistlustele, kus teda ootab ees seitsmevõistlus.

Eile ütles Grit, et on soojades maades palju reisinud ja kuumust ei pelga. «Tean, et Marokos on praegu sooja 41 kraadi. Kogu aeg peab lonkshaaval vett jooma, et janu ei tekiks,» ütles ta.

Griti võistluspäevad on 15. ja 16. juuli. Ta ütles, et loodab põrgukuumuse kiuste oma mais Rakveres Balti matðil kogutud punktisumma 5036 Marokos üle lüüa. «Rakveres tuli pooltel aladel tavaline tulemus.,» lausus ta. «Aga mulle suurvõistlused meeldivad: närv on sees ja see hoiab särtsu paremaid tulemusi teha.»

Foto: Türi neiu Grit Ðadeiko on sel aastal 100 meetri tõkkejooksus pidevalt tulemusi parandanud. Andrus Eesmaa

Arnika Tegelmann, Järva Teataja

Viimased artiklid

Scroll to top