Reedel ja laupäeval Riias olnud Baltimaade kergejõustiku-maavõistlustelt tõi Eesti esindus koju esikoha. Seda aitas võita neli klubi Järvala ja kolm endist järvalasest sportlast.

Eesti kergejõustiku-meistrivõistlustel näidatud tulemustega lunastasid pääsu Eesti võistkonda järvalased Jaanus Suvi, Artur Müür, Rutti Luksepp ja Tarmo Saar.

Järvamaalt pärit sportlastena, kes esindavad nüüd Tartu Ülikooli Akadeemilist spordiklubi, võistlesid Margus Pirksaar, Sirkka-Liisa Kivine ja Gudrun Kaukver.

Noored vajavad rahvusvahelisi kogemusi

Rutti Luksepp asus võistlustulle juba esimesel võistluspäeval. Ta esindas Eesti naisi kuulitõukes. Kuuendal katsel tõugatud 12.39 oli tema parim tulemus, mis andis baltlaste konkurentsis neljanda koha.

Maris Rõngelepal õnnestus saavutada kuulitõukes 14.05 meetrise tõukega kolmas koht.

Kaugushüppes jõudis Säreverest pärit Sirkka-Liisa Kivine 6.16 meetriga kolmandale kohale. Õnnestuseks oli see ka tema ainus kirja läinud katse. Esikoht läks 6.27 meetriga Lätisse.

Nii Sirkka-Liisa Kivine kui Rutti Luksepp kuulusid Eesti naiste 4x100 meetri teatenelikusse. Kolmandat ja neljandat vahetust jooksid Ebe Reier ja Kristel Berendsen. Naiste aeg oli 47,41, mis andis paraku vaid kolmanda koha.

Meestearvestuses tegi esimesel võistluspäeval kaasa Artur Müür, kes jooksis 3000 meetri takistusjooksu.
Võistlussüsteemi järgi läksid aladel arvesse igast riigist kahe võistleja tulemused. Et eestlastel oli jooksurajale panna sellised kõvad nimed nagu Aleksei Saveljev ja Kaupo Tiislär, tegi Artur Müür jooksu kaasa individuaalselt.

Saveljev ja Tiislär viisidki Eesti kaksikvõidule. Müür oli ajaga 9.52,09 seitsmes, jäädes jooksu võitnud Saveljevile alla veidi vähem kui minutiga. Kehvem oli tulemus ka tema nädal varem joostud isiklikust rekordist 9.39,69.

Treener Leonhard Soomi meelest on Müür noor pikamaajooksja, kelle sportlasteele on just vaja rahvusvaheliste võistluste kogemusi. "See on hea, et ta kaasa võeti. Küllao tema aeg on veel ees," lausus ta.
Teisel võistluspäeval oli Eesti naisvõistlejatest võistlemas Paidest pärit Gudrun Kaukver, kes tegi kaasa kõrgushüppes ja 100 meetri tõkkejooksus. Kõrgushüppes oli ta 1.60 meetriga kuues ja tõkkejooksus ajaga 14,55 neljas.

Meestest läks kolmikhüppes kõrget kohta jahtima Jaanus Suvi. Ta lootis, et Eesti meistrivõistlustel püstitamata jäänud uus isiklik rekord sünnib ehk Riias ja eelmise aasta hõbemedali kõrvale õnnestub võita kuld.

Tema unistused jäid täitmata. Suvi ütles et hüppas küll Eesti meistrivõistluste tulemuse (15.68 - toim) Riias üle, kuid isiklik tippmark 16.36 jäi püsima. "Ega ma rahule jäänud. Lootsin ikka enamat," lausus ta.

Mehed võitsid kahe päevaga üheksa kulda

Suve parim hüpe tuli teisel katsel, selle pikkuseks mõõtsid kohtunikud 15.72 meetrit. Tulemusest piisas, et saavutada teine koht, esikoha viis Leetu 16.06meetrise hüppega Arvydas Nazarovas.

Kolmikhüppes tegi kaasa ka Tarmo Saar, kes oli 14.27 meetriga kuues.

5000 meetri jooksus kaitses eestlaste au Türilt pärit Margus Pirksaar, kes oli sel alal eestlastest parim. Lõpuaeg 15.13,86 jättis ta paraku esimesena pjedestaalikohata. Tal tuli leppida neljanda kohaga.

Jaanus Suvi ütles, et tegelikult läks Eesti sportlastel Riias hästi, sest maadevahelises arvestuses võitis Eesti esikoha. "Meestearvestuses tuli meile üheksa kulda. Mul on nii kahju, et ma seda kümnendat ei suutnud võita," lausus ta.

Eesti naised ja mehed kogusid kahe päevaga 271, Leedu 259 ja Läti 255 punkti. Järgmise aasta Balti maavõistlus tuleb Eestis.

Anne Põder, Järva Teataja

Viimased artiklid

Scroll to top