Nädalavahetusel alistasid sportlased Türil Järvamaa mitmevõistluse-meistrivõistlustel kiirusi, kõrgusi ja kaugusi, seda kõike rajuilma trotsides.

Laupäeval alustas Türi uuel staadionil mitmevõistlust 34 sportlast. Et ilm oli tuuline ja vihmane, jättis see jälje ka tulemustele.

Vihm kärpis sentimeetreid

Võistluste peakohtunik Leonhard Soom ütles, et käibel on lausa kõnekäänd, et kui tahad vihma korralda kümnevõistlus. "Kuigi juunior Andrei Stepanov kogus kümnevõistluses 6606 punkti, mis on uus maakonna rekord ja ka Eestis tugev punktisumma, andis ta alla just esimese päeva alades," selgitas ta.

Näiteks kaugushüppes, kus Stepanov on hüpanud 6.50, tuli vaid 5.95, ja 400 meetris, kus ta alles jooksis 51,0, tuli nüüd aeg 1,3 sekundit aeglasem. "Süüdi oli külm ja vihmane ilm," põhjendas Soom. "Täiesti reaalne oli koguda 6800-6900 punkti."

Esimesel päeval seiskus kõrgushüppevõistlus vihma süül koguni paarikümneks minutiks: taevast alla sadanud vesi leotas võistlusprotokolli loetamatuks ja tuul ajas lati mitu korda maha.

Sellegipoolest hindas Soom seda Järvamaa kõigi aegade kõige kõvemaks mitmevõistluseks.

"B-klassi noormees Taavi Ratnik hüppas teivast 3.25, mis on uus maakonna noorterekord, ka Grit Ðadeiko seitsmevõistluse punktisumma 4828 on uus maakonna rekord," lausus ta.

Koeru noormees Tarmo Saar ületas teivashüppes kolmandal katsel neli meetrit. "Järgmise kõrguse 4.11 ajas napilt maha. Viimati hüpati sellisest kõrgusest Järvamaal üle kaheksakümnendatel aastatel! (Gunnar Altmets hüppas maakonna rekordi 4.70 1982. aastal Tallinnas - toim), lausus Soom.

Ta lisas, et neli meetrit on ka staadioni rekord, sest teivast hüpati siin esimest korda.

Sündisid rekordid

Kõige laiapõhjalisem on Soomi meelest B-klass, kus kümnevõistluse tegi kaasa üheksa noormeest ja rebimine esikoha pärast oli tihe.

Esimese päeva lõpetas kolmepunktilise eduga Taniel Tegelmann, kuid teisel päeval oli kavas Taavi Ratniku trumpala teivashüpe.

Algkõrgus 2.75 oleks Ratnikut peaaegu alt vedanud - see alistus alles kolmandal katsel. Rekordkõrguse 3.25ga kogutud punktidest jätkus Tegelmanni alistamiseks, kuigi kahel viimasel alal, odaviskes 53.34ga ja 1500 meetri jooksus, võttis võidu Tegelmann.

Taavi Ratnik tunnistas pärast võistlust, et läks teivashüppes närvi, kuid võttis end kolmandaks katseks algkõrgusel kokku ja see alistus, lõpuks sündis rekordki. "Käisin suvel Säreveres isaga teivast harjutamas," selgitas ta. "Varem tegelesin rulluisutamisega, küllap see õpetas keha valitsema, mis tuleb nüüd hüpetes kasuks."

Oli ka ebaõnnestumisi. "Esimesel päeval läksid vihma nahka kõrgushüpe, õigemini basseinihüpe - sain kirja 1.50, aga olen hüpanud ka 1.58, ja 400 meetri jooks," lausus Ratnik.

Ratnik märkis, et augustis tegi ta Rakveres maakonna rekordi 5419 punkti, nüüd kogus vaid 5358 punkti. Aga võrreldes eelmise aasta sama võistlusega oli see 823 punkti rohkem.

Korraliku punktisumma 5102 kogus ka teiseks jäänud Tegelmann, kes eelmisel sügisel medalimeeste hulka veel ei mahtunud.

Tänavu tegid mitmevõistluse kaasa ka tüdrukud. B-klassis võitis ülekaalukalt Grit Ðadeiko isikliku rekordiga 4828 punkti, mis on ka uus maakonna rekord. "Rakveres kogusin täpselt 200 punkti vähem. Türi staadion on parem, sellise hea põrkega. Hea oli joosta nii tõkkeid, 200 kui ka 800 meetrit," tunnistas ta.

Kettamees tuli ringi tagasi

Meeste hulgas tegi kümnevõistluse seitse ala kaasa ka Järvamaa kettaheite rekordimees Indrek Vahtra, kes teenis teivashüppes ära kaasvõistlejate aplausi, kui ületas 2.55. "117 kilo kaaluva mehe kohta polegi nii paha," tunnistas ta.

Kaks pikka võistluspäeva võttis Vahtra ette kihlveo pärast. "Tegin juulis sõpradega Saaremaal ühe kümnevõistluse, õigemini jäi kaks ala tegemata, ja kogusin 3200 punkti. Nüüd harjutamegi, et kevadel uuesti jõudu proovida," ütles ta. "Kogusin seitsme alaga 3064 punkti, 100 meetris tuli hooaja mark, teibas ka, selles mõttes läks asi korda."

Vahtra lubas nüüd, kus Türil on nii head harjutamistingimused, uuesti ka ketta kätte võtta. "Kevadel tahaksin oma rekordi 50.64 üle lüüa," märkis ta.

Leonhard Soomi meelest on Vahtra tüüpiline näide, kuidas sport võtab kogu keha, kui talle sõrm anda. "Vahtra on kaks aastat eemal olnud, aga kes kord sportimisest kaifi saanud, ei suuda loobuda," ütles ta.

Arnika Tegelmann, Järva Teataja

Viimased artiklid

Scroll to top