Üleeile avasid Eesti tippsportlased kergejõustiku GP-finaalvõistlustega Türi staadioni, mis elavdab kohaliku spordielu ja toob linna mainekaid võistlusi.

Sellega jõudis Türi spordielu ühe tähtsa verstapostini. Staadioni juht Leonhard Soom ütles, et spordirajatistel tehtud töö ja nähtav vaev on üks tema elu tippsaavutusi. Aga nagu sportlastele kohane, ei kavatse ta sellega piirduda.

Türilased ootasid staadioni

Kergejõustikutreenerina tunneb Soom uhkust, et Türilt on sirgunud nimekaid sportlasi, kes on viimasel kolmekümnendil toonud Eesti tiitlivõistlustelt 38 kuld-, 42 hõbe- ja 47 pronksmedalit. "Noorte medaleid ei jõua üles lugedagi," lisas ta.

Soomi meelest näitab see, et linnal on küll pikk kergejõustikutava ja treenerid, kuid ajakohast staadioni koos inventariga seni polnud. "Nüüd on see linlaste ja kohalike ettevõtete ühispingutusega tehtud," rõõmustas ta. "Jääb veel tribüünide ehitus ja mõni lisaruum, siis võib staadionil pidada mis tahes Eesti võistlusi."

Uue staadioni üle tundsid heameelt ka avapidustustele tulnud kultuuriminister Urmas Paet ja olümpiakomitee president Mart Siimann. Mõlemad rõhutasid, et mida rohkem esindusstaadione Eestisse tekib, seda tugevamaks areneb sport.

Eesti kergejõustikuliidu juhatuse esimees Neinar Seli ütles tervituskõnes, et vaevalt oleks seda staadioni sündinud Leonhard Soomi visaduseta.

Sümboolse aujooksuga lõpetas kunagisel kodustaadionil oma sportlaskarjääri Türi üks kuulsamaid kergejõustiklasi Rutti Luksepp.

Ta soovis noortele treeninguindu ja häid tulemusi. "Mul pole kahju, et ma ei saanud omal ajal sellistes tingimustes treenida," lausus ta. "Ausalt öeldes ei osanud ma seda tahtagi."

Kiidusõnadega polnud kitsid ka kuulsad sportlased, keda piirasid noored autogrammikütid.

Leonhard Soom õpetas neid: ärge tülitage sportlast enne starti; ärge võtke autogrammi mingile tühjale paberile, vaid ikka sportlase pildiga plakatile.

Põlvepikkused spordihuvilised ei peljanud küsida autogrammi ka Aleksander Tammertiga kaasas olnud Lõuna-Aafrika tippkuulitõukajalt Janus Robertsilt, kes talle häälekalt kaasa elas.

Meeste kettaheide kujuneski võistluste põnevaimaks alaks. Eesti rekordimees Gerd Kanter ütles enne võistlust, et teda rahuldab ka 65meetrine kettakaar, sest tuul segab. Ta lennutas kohe avakatsel hüüatuse "Hopaa!" saatel ketta 62 meetri taha.

Järgmisena heiteringi astunud kümnekordse Eesti meistri Aleksander Tammerti ketas lendas 63.52 meetrile. Sellega püsis ta liidrikohal kuni neljanda vooruni, kui Kanter heitis 66.30. Viienda heitevooru ajal hakkas jälle vihma tibutama ning Tammert ja Kanter tulemust üle ei heitnud.

Tipud tulevad suvel treenima

Kanterile valmistas Tammerti alistamine rõõmu, kuigi ta tunnistas, et on pikast hooajast väsinud. "Neljas katse tuli tehniliselt hästi välja ja kettakaar seega loodetust pikem," märkis ta.

Kanteri esikoht ei seganud Tammertil võtmast võistlussarja üldvõitu. Talle järgnes sprinter Katrin Käärt, kolmandaks tõusis kõrgushüppaja Rainer Piirimets.

Käärt ütles, et tundis end Türil koduselt. "Tulin mõttega joosta sadat meetrit alla 12 sekundi ja täitsin eesmärgi," märkis ta.

Käärt lubas suvel tulla Türile treenima. "Tuul, külm ja vihm küll segasid seekord, kuid muidu tundub olevat kiire ja terav rada," lausus ta.

Kauaaegne spordikommentaator Raul Rebane, kes on näinud kümneid staadione üle maailma, kiitis Türi oma. "Kõik on tipp-topp, linna au ja uhkus, ainult veidi haljastust oleks vaja," ütles ta.

Rebane lisas, et pole imestada, kui suured linnad on kadedad. "Viimase kuu jooksul on avatud kolm uut staadioni: Audentese oma Tallinnas, siis Rakveres ja Türil," ütles ta. "Tundub, et mingi jää hakkab liikuma. Tasapisi on kujunemas rahvusvaheline tase."

Rebase ütlust mööda on mure Pärnuga, kus nüüdisaegset staadioni pole. "Praegu on Türi suurem kui Pärnu," tunnustas ta.

TEAVE

Eesti kergejõustiku GP-finaali alade võitjad: naiste odavise Jana Trakmann 56.30; naiste kõrgushüpe Vera Baranova 1.68; naiste 100 meetri tõkkejooks Kadri Viigipuu 14,63; naiste kaugushüpe Kristel Berendsen 5.87; meeste kettaheide Gerd Kanter 66.30; meeste kõrgushüpe Marko Aleksejev 2.18; naiste 100 meetri jooks Katrin Käärt 11,90; meeste kaugushüpe Lauri Leis 7.24; meeste 100 meetri jooks Martin Vihmann 10,88; meeste odavise Heiko Väät 69.68; meeste 800 meetri jooks Kaarel Lilleoja 1.52,61; naiste 800 meetri jooks Brit Veldemann 2.23,65; meeste 400 meetri jooks Indrek Tustit 48,84; naiste 400 meetri jooks Diana Teder 1.00,22.

Anne Põder ja Arnika Tegelmann, Järva Teataja

Viimased artiklid

Scroll to top