Laupäeval jooksid noored külma ja vihma trotsides ümber Türi tehisjärve, näidates tuntud Eesti staierile Margus Pirksaarele, et talle on sirgumas tubli järelkasv.

Võistlejate vähesuse üle Pirksaar omanimelisel võistlusel ei kurtnud. ¥Eelmisel aastal oli vist natuke rohkem osalejaid, kuid tänavu on jälle tase parem,¡ märkis ta.

Pirksaare tähelepanekut mööda jagus jooksjaid igasse võistlusklassi. ¥Kõige nooremad lippasid ümber järve ühe, järgmine vanus juba kaks ringi ja nii edasi, kuni kõige vanemateni, kes tegid järvele viis tiiru peale,¡ selgitas ta.

Järveringi pikkus on 1,2 kilomeetrit. Seega olid jooksumaad staieritele kohaselt pikad. Pirksaare hinnangul sobib järveäärne maastik hooaega lõpetavaks jooksuks hästi. ¥Vaid ilmaga ei saanud seekord rahule jääda,¡ kurtis ta.

Pirksaare selgitust mööda algatasid nad Leonhard Soomiga neli aastat tagasi selle jooksuvõistluse mõttega, toetada noorte, eriti poiste jooksulusti. ¥Üritus pole mõeldud vaid kohalikele. Teeme Soomiga jõudumööda reklaami ka teistes jooksuklubides,¡ lausus ta. ¥Seetõttu on igal aastal konkurentsi pakkujaid ka väljastpoolt maakonda.¡

13- ja 14aastaste neidude jooksu võitnud Krisly Viidikas tunnistas, et joosta oli külm. ¥Mulle meeldib pikka maad joosta, kuid täna oli raske,¡ lausus ta.

Kohe esimese ringiga tegi Viidikas teiste neidudega tähelepanuväärse vahe sisse, haakides end poiste sappa. Rajal saatis teda kolmeaastane vend Andres kolmerattalise mootorrattaga selja taga põristades.¡

Viidikas tunnistas, et päris kõike ta endast esimesel ringil siiski ei andnud. ¥Jätsin ikka teiseks ringiks ka jõudu,¡ sõnas ta.

Aruka jooksutaktikaga läks rajale Paide noormees Aimur Lillak, kes püsis kaks esimest ringi kindlalt esikoha konkurentsis. ¥Lõpuks väsisin ikka ära. Kui konkurent alustas pool kilomeetrit enne lõppu spurti, polnud mul jõudu kaasa minna,¡ lausus ta. ¥ Teinuks ta lühema lõpuspurdi, siis ehk võinuksin proovida.¡

Lillak peab jooksu üheks oma põhialaks. ¥Rattasõit on muidugi ka tähtis, kuid viimasel ajal olen jooksule keskendunud,¡ selgitas ta. ¥Treenin iga päev. Mulle sobivad võistlusmaad algavad 1500 meetrist.¡

Sel võistlusel sündis Leonhard Soomi ütlust mööda uus rajarekord. Meeste arvestuses kuut kilomeetrit jooksnud Viljandi Staieri võistleja Andi Linn läbis jooksumaa ajaga 19.43, mis on järgmistel võistlustel uus ülejooksmist ootav tulemus.

Kõik jooksu lõpetanud said maiustusi. Iga vanuseklassi kolm paremat said karika ja medali. Osalejate vahel loositi eriauhindu, tunnustuse pälvis ka kõige arvukamalt esindatud perekond Salla Türilt.

Anne Põder, Järva Teataja

Viimased artiklid

Scroll to top